Είναι πιο όμορφη, πιο ξανθιά και πιο ακροδεξιά: ο λόγος για την Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η οποία συνεχίζει να αμφισβητεί τη θεία της, πρόεδρο του κόμματος, λίγες ημέρες πριν την προεδρική εκλογή.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η νεαρή Μαριόν, βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος, θα αμφισβητήσει στο άμεσο μέλλον την θεία της και θα αναλάβει την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου με στόχο να το κάνει πιο «σκληρό», πιο μετωπικό απέναντι στο «σύστημα» και ακόμη λιγότερο ευρωπαϊκό.
Η νεαρή βουλευτής ετέθη την Τρίτη, 4 Απριλίου, υπέρ της κατάργησης των ειδικών συνταξιοδοτικών ταμείων, ένα θέμα που δεν περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της θείας της.
Η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν επανέλαβε πολλές φορές ότι στηρίζει την θεία της στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά οι πρόσφατες παρεμβάσεις της δείχνουν εντελώς το αντίθετο ενώ οργιάζουν οι φήμες για τις σχέσεις των δύο γυναικών. Για τα συνταξιοδοτικά ταμεία δήλωσε, μάλιστα, ότι είναι πρόθεση του Εθνικού Μετώπου να τα καταργήσει «γιατί είναι εξαιρετικά ακριβά» και αδικαιολόγητα.
Η ακροδεξιά ηγέτης, η οποία βλέπει την δυνατότητα να πάει στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής να μειώνονται καθημερινά, εκλήθη να απαντήσει στην ανιψιά της. «Αντίθετα, πιστεύω ότι τα ειδικά ταμεία δικαιολούνται πλήρως» είπε και αναγνώρισε ότι υπάρχουν σαφείς διαφορές με την ανιψιά της σε διάφορα θέματα.
«Αλλά δεν είναι πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, επομένως αισθάνεται ελεύθερη να εκφράζει τις δικές της ιδέες. Εγώ είμαι πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και εγώ εκφράζω τις ιδέες του κόμματος, βρισκόμαστε σε διαφορετικές καταστάσεις» είπε σε έντονο ύφος. Οσο για τα ειδικά ταμεία, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θέλει να είναι «ρεαλίστρια» και να τα κοιτάξει ένα προς ένα, «ήσυχα, μετά τις εκλογές». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα ειδικά ταμεία των ψαράδων και των στρατιωτικών «δικαιολογούνται απολύτως».
Αυτό το νέο ρήγμα ανάμεσα στις δύο γυναίκες της οικογένειας Λεπέν, αποκαλύπτει την ύπαρξη δύο διαφορετικών ρευμάτων στο εσωτερικό του κόμματος. Από τη μία πλευρά υπάρχει η κρατικίστικη άποψη της Μαρίν Λεπέν και του αντιπροέδρου του κόμματος Φλοριάν Φιλιππό. Και από την άλλη υπάρχει η γραμμή της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η οποία έχει μια φιλελεύθερη άποψη για την γαλλική οικονομία.
Η αντίθεση των δύο γυναικών έγινε ξεκάθαρη σε συνέντευξη της Μαρίν Λεπέν στο περιοδικό Femme Actuelle. Οταν ρωτήθηκε αν θα βάλει την ανιψιά της Μαριόν σε μελλοντική κυβέρνηση, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, απάντησε:
«Αυτές οι δηλώσεις μου θυμίζουν κάτι παιχνιδάκια. Ξέρετε, εγώ θα βάλω γυναίκες αν είναι ικανές. Η ιδέα ότι χρειάζεται ποσόστωση γυναικών είναι κάτι σχεδόν τραυματικό. Υπήρξαν μεγάλες γυναίκες πολιτικοί στη Γαλλία, δεν είχαν ανάγκη από την ποσόστωση για να εμφανιστούν. Και όσες αναδείχτηκαν με ποσόστωση εξαφανίστηκαν γρήγορα.
Η θέση της ανιψιάς μου; Μα είναι βουλευτής. Ορίστε, Δεν της χρωστάω τίποτα, όπως και σε κανέναν εξάλλου. Δεν στέλνω κάποιον με ασανσέρ στα ψηλά. Θα αποφασίσω με γνώμονα το συμφέρον των Γάλλων ποιά θα είναι η μελλοντική μου κυβέρνηση».
Οταν οι δημοσιογράφοι την ρώτησαν πώς βλέπει τις διαφοροποιήσεις που κάνει κατά καιρούς η ανιψιά της, απάντησε:
«Δεν συμφωνούμε πάντα. Είναι νέα, είναι κάπως σκληρή, είναι αλήθεια, αλλά όλη η γαλλική νεολαία έγινε πιο σκληρή. Το γεγονός ότι είναι ανιψιά μου θα ήταν πρόβλημα να την βάλω στην κυβέρνηση. Αντίθετα, δεν ήταν πρόβλημα όταν ο Φρανσουά Ολάντ όρισε υπουργό την πρώην σύντροφό του Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Εκείνη είχε κάνει ήδη την δική της πολιτική καριέρα» δήλωσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον της ανιψιάς της.
Οι Γάλλοι σχολιάζουν το γεγονός ότι η νεαρή Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν απουσιάζει σχεδόν εντελώς από το πλευρό της θείας της στην προεκλογική εκστρατεία.
Πάντως πίσω από το αγγελικό πρόσωπο κρύβεται μια πολύ σκληρή και συντηρητική πολιτικός. Αντίθετα με την θεία της Μαρίν Λεπέν τάσσεται κατά της έκτρωσης 100%, ζητά να καταργηθεί κάθε επιδότηση από τα ασφαλιστικά ταμεία στις εκτρώσεις, κατηγορεί την Εκκλησία ότι εγκατέλειψε αυτή τη μάχη, ενώ επιτίθεται στις φεμινίστριες.
Επίσης, κατηγορεί το δεξί χέρι της θείας της, Φλοριάν Φιλιππό, ότι κάνει κακό στην εικόνα του κόμματος και μαλώνει μαζί του δημόσια. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe, 6 Γάλλοι στους 10 εκτιμούν ότι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο είναι διχασμένο, μετά την διαμάχη που ξέσπασε για την έκτρωση μεταξύ ανιψιάς και θείας.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η νεαρή Μαριόν επιθυμεί να επιστρέψει ο παππούς της και ιδρυτής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο στην πολιτική, Ζαν Μαρί Λεπέν, αντίθετα με την θεία της Μαρίν Λεπέν η οποία διέγραψε τον πατέρα της στην προσπάθειά της να αλλάξει προφίλ στο πιο μετριοπαθές.