Μόντι: «Η Ιταλία δεν έχει κοστίσει ούτε πένα στους Βρετανούς» - iefimerida.gr

Μόντι: «Η Ιταλία δεν έχει κοστίσει ούτε πένα στους Βρετανούς»

LSE
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από το βήμα του LSE και των Financial Times ο Μάριο Μόντι κάλεσε τους επενδυτές να στηρίξουν την Ιταλία ενώ εστίασε στην ανάγκη να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στηρίξει την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου ενώ δεν «μάσησε» τα λόγια του απέναντι στους δημοσιογράφους.

Κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Βρετανία από την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο Μάριο Μόντι είχε συνομιλίες με τον Bρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος βρέθηκε απομονωμένος έπειτα από την άρνησή του να συμφωνήσει σε μία νέα συνθήκη για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ.

«Και οι δύο πιστεύουμε -η Βρετανία και η Ιταλία- ότι η προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία είναι αναγκαίος όρος για την ανάπτυξη. Οχι όμως και επαρκής ...Καθώς επίσης, και οι δύο πιστεύουμε ότι, όχι μόνον οι χώρες μας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής ένωσης κατά βιώσιμο τρόπο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Μάριο Μόντι εκφώνησε ομιλία στο London School of Economics έπειτα από συνομιλίες με στελέχη του τραπεζικού τομέα και επενδυτές στη Βρετανία σε μία προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στην Ιταλία και εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Ιταλία σε συνδυασμό με τα μέτρα της ευρωζώνης θα συμβάλουν στην έξοδο της Ιταλίας από τη δυσχερή οικονομική θέση.

«Είμαι πλέον μάλλον αισιόδοξος. Βλέπω να ενώνονται τα κομμάτια του παζλ...που με κάνουν να πιστεύω...ότι θα μας επιτραπεί να πάρουμε μία ανάσα», δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την Ιταλία να διατηρήσει τις προσπάθειες για την ανάταξη των δημοσιονομικών της χωρίς κάποια απόδοση, χωρίς να διευκρινίσει για ποιου είδους απόδοση κάνει λόγο.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times αυτήν την εβδομάδα, ο Μάριο Μόντι ζήτησε από τη Γερμανία και άλλες χώρες πιστωτές να κάνουν περισσότερα για τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας.

«Δεν έχουμε ποτέ φαντασθεί, ούτε φανταζόμαστε τώρα, ότι η απόδοση πρέπει να είναι χρήματα από οποιοδήποτε κράτος μέλος ή οποιαδήποτε εξαίρεση από το πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας...Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης στην ευρωζώνη που θα είναι ικανό να απομακρύνει τους ειδικούς κινδύνους που σήμερα οι αγορές συνδέουν με τη ζώνη του ευρώ», είπε ο κ. Μόντι.

Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου καθώς θα συνέβαλλαν θετικά στο πλαίσιο της ανάκαμψης μέσω επενδύσεων.

Επιπλέον ο κ. Μόντι φάνηκε καθησυχαστικός ως προς την υποβάθμιση της Ιταλίας από τους οίκους αξιολόγησης ενώ δήλωσε «ανακουφισμένος διαπιστώνοντας ότι η υποβάθμιση της Ιταλίας οφείλεται κυρίως στην αρνητική αξιολόγηση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης και επιπροσθέτως, φυσικά, σε ιταλικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να μεταβληθούν μόνο μακροπρόθεσμα».

Επιπλέον ο κ. Μόντι ήταν ιδιαίτερα καυστικός όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, για ποιον λόγο οι Βρετανοί φορολογούμενοι πρέπει να συνεισφέρουν επιπλέον 15 δισεκατομμύρια λίρες σε συμπληρωματική χρηματοδότηση ώστε το ΔΝΤΔ να καθαρίσει το χάλι που άφησε ο Μπερλουσκόνι.

«Καθόσον γνωρίζω, η χώρα μου δεν έχει κοστίσει ούτε μια πέννα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ούτε το αντίστροφο. Τουλάχιστον σε αυτήν την ιστορική φάση» απάντησε με νόημα ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Κάμερον: «Να διασφαλίσουμε την ενιαία αγορά»

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ελπίζει πως η επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στο τέλος του Ιανουαρίου θα συμβάλει περισσότερο στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ενιαίας αγοράς.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε στις 30 Ιανουαρίου τεστ οικονομικής ανάπτυξης με έναν πειστικό συνδυασμό κινήσεων προς τις ηλεκτρονικές αγορές, τις αγορές υπηρεσιών, τις αγορές ενέργειας, που θα συμβάλουν στο άνοιγμα όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών, θα βοηθήσουν τις ελλειμματικές χώρες να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματά τους και θα διασφαλίσουν ότι οι πλεονασματικές χώρες συνεχίζουν να αναπτύσσονται ταυτόχρονα», είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Φωτογραφίες: Demotix

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ