Η Ρωσία έχει αναπτύξει την ικανότητα να κάνει επίθεση στις χώρες της Βαλτικής ακόμη και μέσα σε 24 ώρες, περιορίζοντας το περιθώριο του ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί, υποστηρίζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Λιθουανία.
Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία είναι ιδιαίτερα ανήσυχες, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014, σημειώνει το Reuters.
Στην ετήσια εκτίμηση απειλής, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Λιθουανίας ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει αναβαθμίσει τη στρατιωτική παρουσία της στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ από πέρυσι, μειώνοντας το περιθώριο για πιθανή αποτροπή της επίθεσης από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Αυτή η ρωσική αναβάθμιση περιλαμβάνει ένα μαχητικό Su-30 και πυραυλικά συστήματα, που μπορούν να στοχεύσουν πλοία σχεδόν σε κάθε σημείο της Βαλτικής θάλασσας. «Είναι σημάδι προς το ΝΑΤΟ, για να βελτιώσει την ταχύτητα αποφάσεων», σχολίασε ο υπουργός Αμυνας της Λιθουανίας, Ραϊμούντας Καρόμπλις. «Ο χρόνος αντίδρασης του ΝΑΤΟ δεν είναι τόσο γρήγορος όσο θα θέλαμε», συμπλήρωσε.
Το Κρεμλίνο σχολίασε αυτή την έκθεση κάνοντας λόγο για αίσθημα κατά της Ρωσίας. «Υπάρχει η απόλυτη ρωσο-φοβία. Μία υστερική ρωσο-φοβία που συνεχίζεται», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η Μόσχα πάντα στήριζε τις καλές σχέσεις με τις χώρες της Βαλτικής», πρόσθεσε.
Φέτος, σημειώνει το Reuters, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε δύναμη περίπου 1.000 στρατιωτών σε κάθε μία από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, ενώ στην περιοχή υπήρχαν ήδη μικρότερες αμερικανικές δυνάμεις.
«Η δύναμη είναι επαρκής βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσοπρόθεσμα θα θέλαμε μεγαλύτερη ικανότητα και όχι μόνο στρατεύματα ξηράς, αλλά και αεροπορική άμυνα», σχολίασε ο Καρόμπλις.
Σύμφωνα με την έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών, η Ρωσία παρακολουθεί τις συχνότητες που χρησιμοποιούν οι πιλότοι του ΝΑΤΟ πάνω από τη θάλασσα της Βαλτικής και χρησιμοποιούν εμπορικά και επιστημονικά πλοία για παρακολούθηση.