Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo εγκαινίασε την Κυριακή, 2 Απριλίου, τους πεζόδρομους στις όχθες του Σηκουάνα, λανσάροντας το σύνθημα «Ζήτω η ζωή, ζήτω το Παρίσι, ζήτω η αναπνοή».
Η δήμαρχος παρέδωσε τις όχθες του διάσημου ποταμού στους πεζούς και στους ποδηλάτες. «Πάνε 15 χρόνια που ονειρευόμαστε να ξαναδώσουμε στους πεζούς, στα παιδιά, τη χρήση αυτής της υπέροχης βόλτας» δήλωσε η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και περπάτησε η ίδια κατά μήκος του Σηκουάνα, ο οποίος έχει διαμορφωθεί πλέον ως αστικό πάρκο οκτώ στρεμμάτων με παιχνίδια και υποδομές.
«Πενήντα χρόνια περνούσε εδώ ο εθνικός δρόμος και αυτό τελειώνει οριστικά σήμερα» είπε η Ινταλγκό.
«Δεν είμαστε εναντίον των αυτοκινήτων, είμαστε εναντίον της μόλυνσης» πρόσθεσε.
Η δεξιά όχθη του Σηκουάνα η οποία έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Ουνέσκο απαγορεύεται διά νόμου στα αυτοκίνητα, από τις 21 Οκτωβρίου 2016, σε απόσταση 3,3 χιλιομέτρων, από την είσοδο του τούνελ στον κήπο των Tuileries (Iο διαμέρισμα) έως την έξοδο του τούνελ στη γέφυρα Henri-IV (4ο διαμέρισμα). Η απόσταση έχει γίνει πεζόδρομος, και ελέγχεται εξονυχιστικά από αστυνομική περίπολο, αλλά αμφισβητείται από δεξιούς βουλευτές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι προκαλεί μποτιλιάρισμα.
Μάχη εναντίον της πεζοδρόμησης δίνει και η δεξιά περιφερειάρχης Βαλερί Πεκρές, η οποία αμφισβητεί τις έρευνες και μελέτeς για την κυκλοφορία, τον θόρυβο, την ποιότητα του αέρα που χρησιμοποποιεί η σοσιαλίστρια δήμαρχος. Η Πεκρές ζήτησε μάλιστα από τον αρχηγό της αστυνομίας η πεζοδρόμηση να θεωρηθεί «πείραμα τριών μηνών», αλλά το πείραμα θεωρείται μια οριστική απόφαση από την δήμαρχο του Παρισιού.
Το αστικό πάρκο «Οχθες του Σηκουάνα» συνδέει τα 2,5 χιλιόμετρα πεζόδρομου της αριστερής όχθης του ποταμού, από το Μουσείο d'Orsay έως την γέφυρα Alma (7ο διαμέρισμα) με τα 4,5 χιλιόμετρα της δεξιάς όχθης, δημιουργώντας έτσι «έναν χώρο ξεκούρασης» στον οποίο αναμειγνύονται οι πολιτιστικές με τις αθλητικές δραστηριότητες.
Στο πάρκο αρχίζουν σιγά σιγά να ενσωματώνονται καφέ και εστιατόρια, καταστήματα με σουβενίρ και βιολογικά προϊόντα, ένα ατελιέ για ποδήλατα κλπ. Υπάρχει επίσης μια έκθεση που εξιστορεί την ιστορία του Σηκουάνα, της δεξιάς και της αριστερής όχθης, από τον εθνικό δρόμο που είχε δημιουργηθεί στη δεκαετία του 1970 ως το πάρκο που δόθηκε τώρα στους πεζούς.
«Οι tour orerators του Τόκυο άρχισαν ήδη να παίρνουν πληροφορίες για τους μελλοντικούς τουρίστες που ενδιαφέρονται για το πάρκο του Σηκουάνα», δήλωσε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό και σημείωσε ότι «έπρεπε να τολμήσουμε για να το κάνουμε, να ξαναδώσουμε αυτόν τον χώρο στους πεζούς».