Η Ισπανία προτείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο να κατευνάσει τα πνεύματα: «Η χώρα σας φημίζεται για την ψυχραιμία της» - iefimerida.gr

Η Ισπανία προτείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο να κατευνάσει τα πνεύματα: «Η χώρα σας φημίζεται για την ψυχραιμία της»

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Alfonso Dastis δήλωσε πως έμεινε έκπληκτος με τις δηλώσεις από πλευράς του Ηνωμένου Βασιλείου που έκαναν λόγο μέχρι και για έναρξη πολέμου αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα του Γιβραλτάρ.

Ο υπουργός εξωτερικών την Ισπανίας τόνισε πως «Η Βρετανία πρέπει να ηρεμήσει με το ζήτημα του Γιβραλτάρ. Η Ισπανική κυβέρνηση έμεινε έκπληκτη από τον τόνο των σχολίων που έκαναν Βρετανοί εκπρόσωποι καθώς η χώρα φημίζεται για την ψυχραιμία της».

Σε συνέδριο που είχε στην Μαδρίτη, ο υπουργός συμπλήρωσε πως «η σύγκριση με την διαμάχη των νησιών Φώκλαντ είναι άτοπη και εκτός περιεχομένου».

Οι δηλώσεις του ακολούθησαν αυτές ενός πρώην πολιτικού της Βρετανίας που υποστήριξε ότι η Τερέζα Μέι πιθανότατα να είναι έτοιμη να πάει στον πόλεμο για το Γιβραλτάρ, ειδικά αν το ζήτημα διαταράξει τις διαπραγματεύσεις του Brexit.

Ο πρώην αρχηγός του συντηρητικού κόμματος, Michael Howard έκανε σύγκριση του ζητήματος με αυτό των νησιών Φώκλαντ και επεσήμανε πως η Βρετανία θα είναι έτοιμη να πάρει ανάλογα μέτρα.

Οι τωρινοί υπουργοί της Βρετανίας δεν φαίνονται να συμμερίζονται τόσο ακραίες απόψεις, αλλά έχουν υπογραμμίσει ότι η κυριαρχία του Γιβραλτάρ δεν μπορεί να απειληθεί κατά τις διαπραγματεύσεις. Ο Boris Johnson είπε ότι η κυριαρχία «δεν θα αλλάξει και ούτε μπορώ να φανταστώ πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει χωρίς την υποστήριξη και την έγκριση των ανθρώπων του Γιβραλτάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Από την άλλη πλευρά ο Alfonso Dastis δήλωσε πως η Μαδρίτη οφείλει να έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε οποία συμφωνία επιτευχθεί σχετικά με το Γιβραλτάρ, που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ισπανίας και η τοποθεσία του έχει σημαντική στρατηγική αξία.

Η ΕΕ από την πλευρά της προσπαθεί να αφήσει τις δύο χώρες να συζητήσουν μόνες τους για την περιοχή.

Τα σχόλια του υπουργού Dastis ήταν παρόμοι με αυτά που έκανε ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών, Bert Koenders, που ζήτησε ψυχραιμία και συγκρότηση, ενώ επεσήμανε πόσο δύσκολα έχει κάνει ήδη τα πράγματα η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Θα πρότεινα να φανούμε ψύχραιμοι και να συνεχίσουμε χωρίς να χρησιμοποιούμε σκληρή γλώσσα. Μπορούμε απλώς να διαπραγματευτούμε. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ισπανία Brexit Γιβραλτάρ Michael Howard Alfonso Dastis
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ