Είναι ανώνυμοι, χρησιμοποιούν εικόνες βατράχων και έχουν χιούμορ «στα όρια»: μια νέα γενιά χρηστών στο ίντερνετ πήρε τους κώδικες της αμερικανικής άκρας δεξιάς και τους μετέφερε στη Γαλλία.
«Πρόκειται για πολιτισμικό πόλεμο. Εχουμε επιβληθεί ως η νέα αντι-κουλτούρα», κομπάζει ο Chepamec, φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, ο οποίος κυριαρχεί σε πολλές πλατοφόρμες στο ίντερνετ, φιλικές στην ακροδεξιά.
Είναι ένας από τη νέα γενιά των οπαδών του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, οι οποίοι δεν ανήκουν στα παραδοσιακά μέλη του, αλλά είναι εξίσου δραστήριοι. Ορισμένοι έχουν τα ψευδώνυμα Pepe Le Pen, Général Pepenochet ή ακόμη Kim-Jong-Unique. Οι περισσότεροι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία.
Είναι οι νέοι αφισοκολλητές του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, χρήστες του ίντερνετ που δεν γνώρισαν ποτέ τη μυρωδιά της κόλας, αλλά χειρίζονται στην εντέλεια τα memes, αυτές τις εικόνες που διαμοιράζονται στο ίντερνετ και διαθέτουν ένα σαρκαστικό χιούμορ το οποίο οι ίδιοι αποκαλούν «πολιτικά μη ορθό». «Παίζουν» συνήθως σε φόρουμ αγγλοσαξωνικά, όπως το 4chan και το Reddit, ή στα αντίστοιχα γαλλικά, όπως το Blabla 18-25 [για τους 18-25 ετών] του σάιτ Jeuxvideo.com, ή ακόμη στο Twitter, απ'όπου ξεκινούν τον πόλεμο με καυστικά σχόλια. Διακρίνονται γιατί πλασάρουν γνωστά συνθήματα, όπως ένα καπέλο « Make France great again » που θυμίζει τον Ντόναλντ Τραμπ και κυρίως έναν πράσινο βάτραχο, αυτόν που διέπρεψε προεκλογικά στις ΗΠΑ, στα ακροδεξιά σάιτ.
Αυτός ο βάτραχος έγινε σταρ στο ίντερνετ το φθινόπωρο του 2016. Ο Pepe the Frog, με το περιφρονητικό βλέμμα, έγινε το σήμα κατατεθέν αυτής της νέας γενιάς που λατρεύει την πρόκληση και ήθελε πάση θυσία να φέρει στην εξουσία τον Τραμπ. «Είναι ένα meme εύκολο να μεταμορφώσεις, και έχει γίνει το σύμβολο της πατριωτικής δεξιάς», εξηγεί στην Le Monde ο Keksafe_Frog, ένας 19χρονος χρήστης από την Νίκαια της Γαλλίας, άνεργος.
Μέσα από την προσωπικότητα του βατράχου οι χρήστες προσπαθούν κυρίως να «ξεπλύνουν» το ακροδεξιό κόμμα από κάθε αναφορά στον ναζισμό και στον φασισμό. «Απαντάμε σε κάθε επίθεση. Μπορεί κάποιος να κατηγορήσει έναν βάτραχο για ναζισμό; Η χρήση του ματαιώνει κάθε κατηγορία», εξηγεί ο συγγραφέας David Doucet, του βιβλίου «Φασιστόσφαιρα. Πώς η ακροδεξιά κέρδισε τη μάχη του ίντερνετ» (Flammarion, 2016).
Πόσοι είναι οι μαχητές της Λεπέν στο ίντερνετ; «Είναι περίπου 53.500 άτομα που υπερασπίζονται την Λεπέν στο Twitter, που ανεβάζουν σταθερά σχόλια, εκτός από αυτούς που ανεβάζουν λιγότερα από τρία το μήνα», εξηγεί ο καθηγητής Nicolas Vanderbiest, και ιδρυτής του blog «Reputatio Lab», το οποίο χαρτογραφεί τις μεγάλες «μάχες» στο Twitter.
Το εκπροσωπεί αυτή η ακροδεξιά μάχη στα social media; Πρόκειται για την μεταπήδηση ενός μέρους της νεολαίας προς έναν ακομπλεξάριστο νεο-συντηρητισμό, που είναι, υποτίθεται, cool και Διονυσιακός. «Ο λαϊκισμός είναι το νέο punk », γράφει περήφανος στο Twitter ο Paul Joseph Watson, δημοσιογράφος του συνωμοσιολογικού, φιλορωσικού και ισλαμοφοβικού σάιτ InfoWars, και μια από τα πρόσωπα με επιρροή στην σφαίρα των trolls.
Αυτοί οι εργάτες-ζηλωτές του ίντερνετ δεν έχουν αναλάβαι απλά να «ξεπλύνουν» την Μαρίν Λεπέν αλλά και να επιτίθενται μαζικά στους πολιτικούς της αντιπάλους στα social media. «Είμαι troll,το παραδέχομαι και είναι ειλικρινής στην πολιτική μου τοποθέτηση. Το τρολάρισμα το κάνω για να περνάω την ώρα μου, για να διασκεδάζω, δεν είναι πραγματικά άγριο», δηλώνει ο Mathieu, γνωστό troll, ο οποίος γράφει στο φόρουμ 18-25, σε καθημερινή βάση, και γράφει απερίγραπτα σχόλια.
Ο χρήστης Chepamec είναι περήφανος για την δραστηριότητά του. «Οι νέοι αριστεριστές έχουν κόμπλεξ, είναι ξεροί μέσα τους, όπως οι πουριτανοί του 17ου αιώνα. Πιστεύουν ότι το να γελάς και να κοροϊδεύεις είναι αμαρτία», λέει. Ομοφυλόφιλοι, εθνικές μειονότητες, φεμινίστριες και δημοσιογράφοι είναι οι βασικοί του στόχοι.
[Εδώ το troll έχει αντί για κεφάλι τα χρώματα του κόμματος Εθνικό Μέτωπο, της Λεπέν]:
Στις στάχτες των Anonymous
Αυτή η κουλτούρα του troll δεν είναι καινούρια στο ίντερνετ. Το ειρωνικό είναι ότι χρησιμοποιήθηκε ευρέως από ένα κίνημα που αντιτίθεται άγρια στα αυταρχικά καθεστώτα, τους Anonymous. Γεννήθηκε σχεδόν τυχαία στην πλατφόρμα εικόνων 4chan το 2000, και οι Anonymous για χρόνια διχάστηκαν ανάμεσα στα α-πολιτικά μηνύματα και στην άκρα αριστερά ή στην στήριξη των αραβικών εξεγέρσεων. Αλλά το κύμα συλλήψεων μετά το 2011 σταμάτησαν αυτό το πονηρό πνεύμα και τα αναρχο-ουμανιστικά συνθήματα του κινήματος των Anonymous.
Από εκείνη τη στιγμή, η πιο δημοφιλής πλατφόρμα του ίντερνετ στόμωσε. Και επωφελήθηκαν τα μέλη του νεοναζιστικού σάιτ StormFront οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο 4chan, και ειδικά στη σελίδα section/pol (πολιτικά μη ορθό), που έγινε διεθνώς δημοφιλής για τους φασίστες παγκοσμίως. Ετσι ξεκίνησε μια άτυπη «συνεργασία» εθνικιστών με « shitposters », άεργους χρήστες του ίντερνετ που τους αρέσει το χάος. Μαζί ξεκίνησαν μια εκστρατεία υπέρ των ιδεών της άκρας δεξιάς.
Το κίνημα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ αλλά γρήγορα πέρασε και στη Γαλλία, στο φόρουμ 18-25 του Jeuxvideo.com, το οποίο θεωρείται το γαλλικό 4chan. Ενώ αρχικά τα μηνύματα ήταν μελαγχολικά ή διαπιστωτικά -δημοφιλές ρεύμα στο ίντερνετ- η πλατφόρμα Jeuxvideo.com απέκτησε γρήγορα μια ακροδεξιά δυναμική. «Πήρα σιγά σιγά το μέρος της Μαρίν Λεπέν, αφού πρώτα πέρασα λίγο καιρό με τους 18-25. Οι kheys [τα αδέλφια] κατόρθωσαν να με μεταλλάξουν, αρχικά στήριζα τον Μελανσόν [νεοκομμουνιστής]», εξηγεί ο Mathieu, 22 ετών, φοιτητής Ιστορίας, ακτιβιστής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στο Jeuxvideo.com.
Ας σημειωθεί ότι στις δημοτικές εκλογές του 2015, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο είχε κάνει ρεκόρ ψήφων στους 18-34 ετών και σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Odoxa, τον Δεκέμβριο του 2016, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι με το οποίο οι νέοι «αισθάνονται πιο κοντά, ή ας πούμε λιγότερο μακριά».