Μηνύσεις κατά της Ελλάδας ετοιμάζουν τα hedge funds; - iefimerida.gr

Μηνύσεις κατά της Ελλάδας ετοιμάζουν τα hedge funds;

Με μηνύσεις κατά της Ελλάδας απειλούν τα hedge funds
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόλεμο μέχρις εσχάτων εναντίον της Ελλάδας ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ορισμένα hedge funds στην περίπτωση που η κυβέρνηση Παπαδήμου πραγματοποιήσει την απειλή της για υποχρεωτικό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, στους New York Times, οι επικεφαλής των κερδοσκοπικών hedge funds συζητούν με δικηγόρους αναζητώντας τρόπους για να γλυτώσουν τις μεγάλες απώλειες που θα υποστούν αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για υποχρεωτικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως απείλησε χτες ο Λουκάς Παπαδήμος με συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα.

Όπως φαίνεται, μια πρόταση των δικηγόρων των hedge funds είναι να σύρουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας αποζημίωση για την... παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων τους. Κι αυτό γιατί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου -αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε υποχρεωτικό κούρεμα- θα έχει ως συνέπεια να χάσουν τα hedge funds ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτά που χρωστά το ελληνικό κράτος. Βέβαια, οι νομικοί επισημαίνουν ότι μια τέτοια νομική περιπέτεια μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια χωρίς βέβαιο αποτέλεσμα...

«Δεχτείτε το κούρεμα ή θα γίνει υποχρεωτικό»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικάνικη εφημερίδα παραθέτει και δηλώσεις «ανώτερου στελέχους» της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο φέρεται να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα προτείνει στις τράπεζες και τους ιδιώτες πιστωτές να γίνει η ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας στο 50% της αρχικής, στα οποία όμως το επιτόκιο θα είναι κάτω κι από το 4%. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιώτες πιστωτές είχαν προτείνει αρχικά επιτόκιο πάνω από το 5%, ενώ αργότερα δήλωναν ότι δεν θα δεχτούν επιτόκιο κάτω από το 4,25%. Τώρα όμως η ελληνική κυβέρνηση -πιεζόμενη από το ΔΝΤ και τη Γερμανία που θέλουν το χρέος να γίνει βιώσιμο- φέρεται να απαιτεί ακόμα χαμηλότερο επιτόκιο στα νέα κουρεμένα ομόλογα και μάλιστα να υποχρεώσει τους κατόχους των παλιών ομολόγων να το δεχτούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου όπου θα υπάρχει ρήτρα συλλογικής δράσης. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να υπάρξει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ