Το πολυτελές ξενοδοχείο «ΙΚΙΝ» στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής στο οποίο έμεινε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτική Νίκος Παππάς μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο που είναι γνωστός για τη διαχείριση offshore εταιρειών Αρτέμη Αρτεμίου παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ξενοδοχείο που ανήκει στον επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ, διαθέτει σουίτες 90 τετραγωνικών με θέα στη θάλασσα, τεράστιες πισίνες, spa με περιποίηση προσώπου και μασάζ υπό τους ήχους της μουσικής των ιθαγενών, αλλά και εστιατόριο με εξωτικά πιάτα της Βενεζουέλας και φυσικά τροπικά κοκτέιλ. Σε αυτό έχουν διαμείνει κατά καιρούς σημαντικά πολιτικά στελέχη του καθεστώτος του Ούγο Τσάβες και στη συνέχεια του Νικολάς Μαδούρο, αλλά και πολιτικά πρόσωπα ξένων χωρών.
Βρίσκεται στην περιοχή Νέα Σπάρτη η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα έλαβε αυτό το όνομα λόγω του ηρωισμού που επέδειξαν οι κάτοικοι στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας από τους Ισπανούς κατακτητές τον 19ο αιώνα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νησί Μαργαρίτα στο οποίο βρίσκεται το ξενοδοχείο έλαβε αυτό το όνομα από τον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος το εντόπισε στο τρίτο ταξίδι του στην αμερικανική ήπειρο, και βρήκε στο βυθό της θάλασσας πλήθος από μαργαριτάρια.
Στο νησί που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό κατοικούν περίπου 600.000 άνθρωποι.
Άλλοτε προπύργιο του Τσάβες
Το νησί αποτελούσε παραδοσιακά προπύργιο του Τσάβες, η παράδοση αυτή όμως κατέρρευσε όταν τον Σεπτέμβριο του 2016 οι κάτοικοι κυνήγησαν τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, όταν εκείνος το επισκέφτηκε, βγαίνοντας στους δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες.
Ο Μαδούρο αρχικά νόμιζε ότι επρόκειτο για οπαδούς του και βγήκε από το αυτοκίνητο για τους χαιρετίσει, όταν όμως αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για διαδηλωτές άρχισε να τρέχει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διευθυντής της εφημερίδας «Reporte Confidencial», που ανάρτησε στο Διαδίκτυο βίντεο με τις αποδοκιμασίες, στη συνέχεια συνελήφθη, όπως και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
Η κρίση επηρέασε και τον τουρισμό
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η κρίση και οι ελλείψεις που έχουν επηρεάσει ολόκληρη τη Βενεζουέλα, έχει πλήξει και τον τουρισμό με την πληρότητα στα ξενοδοχεία να έχει πέσει από το 80% μόλις στο 30%.
Συχνά μάλιστα παρατηρούνται ελλείψεις, ενώ σημειώνονται και συνεχείς διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην υδροδότηση με πολλά ξενοδοχεία να αγοράζουν νερό από βυτία για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους.
Ένα ακόμα πρόβλημα στην περιοχή είναι πλέον και η εγκληματικότητα που έχει αυξηθεί κατακόρυφα.