Το κυβερνητικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Αρμενίας φέρεται να προηγείται με 46% των ψήφων στα προγνωστικά έξω από τις κάλπες (exit polls) στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην πρώην σοβιετική αυτή δημοκρατία του Καυκάσου.
Η συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό τον μεγιστάνα επιχειρηματία Γκαγκίκ Τσαρουκιάν συγκεντρώνει το 25%, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγε έξω από τα εκλογικά τμήματα η Ένωση Κοινωνιολόγων της Αρμενίας και η εταιρεία Baltic Surveys/Gallup International.
Μετά τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε στην πολιτική ζωή ο Πρόεδρος Σερζ Σαρκσιάν - οι οποίες κατά τους επικριτές του στόχο έχουν να διαιωνίσουν την παραμονή του στην εξουσία - ο ηγέτης της χώρας θα αναδειχθεί από το Κοινοβούλιο, κι όχι με απ’ ευθείας ψήφο από τον λαό.
Πλέον ο ρόλος του Προέδρου θα γίνει περισσότερο συμβολικός, καθώς με βάση την μεταρρύθμιση οι εξουσίες θα συγκεντρώνονται ως επί το πλείστον στον πρωθυπουργό.
Ο 62-χρονος Σαρκσιάν, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Αρμενίας (RPA), ο οποίος βρίσκεται στην προεδρία από το 2008 κι η δεύτερη θητεία του λήγει τον ερχόμενο χρόνο, αρνείται πως οι μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκε συντάχθηκαν προς οφέλειάν του.
Μολαταύτα, οι αντίπαλοί του υπογραμμίζουν ότι με τις εκλογές υπό αυτό το σύστημα θα παραμείνει στην εξουσία, είτε ως πρωθυπουργός, είτε εγκαταλείποντας την πολιτική μεν, αλλά ασκώντας επιρροή μέσω ενός εκλεκτού του.
Έως το μεσημέρι πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών είχε δεχθεί 320 καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες. Η υπουργός Αρπινέ Χοβχανισιάν κάλεσε δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποφεύγουν να επιδίδονται σε «ψευδείς καταγγελίες».
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η αποστολή παρατηρητών της ΕΕ κι η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αρμενία είχαν εκφράσει σε κοινό ανακοινωθέν τους την «ανησυχία τους για τις πληροφορέις που κάνουν λόγο για τρομοκράτηση ψηφοφόρων, εξαγορά ψήφων και τη χρήση του κρατικού μηχανισμού για την εξυπηρέτηση ορισμένων κομμάτων».