Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ρωτήσαμε τη Μαρίνα Γιώτη για τα παιδικά βιβλία και τη «Μυστική Συνταγή Βιβλιοφιλίας».
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει διαβάσει τα παραμύθια του Άντερσεν. Ποια ιστορία ξεχωρίζατε εσείς όταν ήσασταν παιδί;
Ακόμα συγκινούμαι με «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», αλλά αγαπώ και το «Ασχημόπαπο» γιατί μου αρέσει η δικαίωση που έρχεται στο τέλος.
Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που διαβάζατε και ξαναδιαβάζατε και δεν το αφήνατε από τα χέρια σας;
Στην εποχή μου οι ιστορίες ήταν πιο κλασικές. Μεγαλώνοντας όμως δεν σταμάτησα να αγοράζω και να συλλέγω παιδικά βιβλία. Έχω λατρέψει το «The Heart and the Bottle» του Oliver Jeffers, όλη τη σειρά του Harry Potter και «Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του Μόρρις Λέσμορ».
Πώς ξεκινήσατε να γράφετε ιστορίες για παιδιά; Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε; Τι ήταν αυτό που θέλατε να πείτε στα παιδιά;
Σπούδασα οπτική επικοινωνία και εικονογράφηση στην Αμερική, όπου η δημιουργία παραμυθιών ήταν από τις αγαπημένες μου εργασίες. Όταν γύρισα στην Ελλάδα δούλεψα για 16 χρόνια στη διαφήμιση, όπου εξασκήθηκα στο να φτιάχνω μικρές ιστορίες με λόγο ουσιαστικό και μεστό. Το πρώτο μου παραμύθι με τίτλο «Η Στιγμούλα» μιλάει για μια μικρή σταγόνα. Ήθελα να μιλήσω στα παιδιά για το πόσο σημαντικά είναι, το κάθε ένα από αυτά, για τον κόσμο. Πόσο σημαντικές είναι οι Στιγμές μας και πως δεν πρέπει να τις σπαταλάμε. Επειδή τα δυο βιβλία της σειράς («η Στιγμούλα» και «η Στιγμούλα είναι δυνατή») απευθύνονται σε προσχολική και σχολική ηλικία χρησιμοποίησα το νερό για να κάνω εικόνα αυτές τις έννοιες.
Ποιον ήρωα από όσους έχετε δημιουργήσει αγαπάτε περισσότερο; Για ποιο λόγο;
Στην best seller σειρά «Παραμύθια αλλιώς» (εκδόσεις Διόπτρα) υπάρχει ένας πανέξυπνος ρεπόρτερ ο Φάνης ο Μπούφος, που ψάχνει τα κλασικά παραμύθια και ανακαλύπτει ότι τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς όπως τα ξέραμε. Πρώτα τον αγάπησαν πολύ τα παιδιά και μέσα από αυτά τον αγάπησα και εγώ, γιατί αντιπροσωπεύει όλα τα παιδικά «γιατί». Αυτήν την διαρκή αμφισβήτηση κάποιων πραγμάτων που μια γενιά θεωρεί δεδομένα και η επόμενη έρχεται να αναθεωρήσει. Αν και καμιά φορά ως γονείς μπορεί να μας τρελαίνουν, αυτά τα «γιατί» είναι που μας προχωράνε ως ανθρωπότητα.
Πώς μπορεί ένας γονιός να κάνει τα παιδιά του να αγαπήσουν τα βιβλία; Υπάρχει άραγε κάποια «Μυστική Συνταγή Βιβλιοφιλίας»;
Σίγουρα κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να τα αγαπάμε και εμείς. Αν εμείς διαβάζουμε, τα παιδιά μας θα καταλάβουν ότι το διάβασμα δεν είναι αγγαρεία, αλλά διασκέδαση. Μπορούμε επίσης να τα πηγαίνουμε σε βιβλιοπωλεία ή βιβλιοθήκες και τα αφήνουμε να διαλέξουν εκείνα τι βιβλία θέλουν να διαβάσουν. Επίσης μπορούμε να πηγαίνουμε παρέα σε παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων ή θεατρικές παραστάσεις και να τους δείξουμε ότι ένα καλό βιβλίο είναι η πόρτα σε ένα υπέροχο νέο κόσμο. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να την ανοίξουν.
Η σειρά «Παραμύθια αλλιώς» της Μαρίνας Γιώτη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το πρώτο βιβλίο της σειράς είναι η «Σκουφοκοκκινίτσα» και το δεύτερο το «Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα».