Καμία συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας δεν μπορεί αυτομάτως να εφαρμοστεί για την έξοδο του Γιβραλτάρ, αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου.
Το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα γίνει αυτόματα και για την περιοχή του Γιβραλτάρ (που είναι κτήμα της Μεγάλης Βρετανίας) καθώς η Ισπανία διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει βέτο και να ανατρέψει τα δεδομένα.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ανακοίνωσε την διαπραγματευτική θέση της ΕΕ μέσω ενός 9σέλιδου σχεδίου, καθιστώντας σαφές ότι η Βρετανία πρέπει να κάνει σημαντική πρόοδο όσον αφορά το διαζύγιο της από την Ευρώπη, πριν αρχίσουν οι συζητήσεις για το μέλλον του εμπορίου.
Σε κάτι που θα γίνει αντιληπτό ως μια σημαντική διπλωματική νίκη της Μαδρίτης, τα προσχέδια προσθέτουν: «Αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ένωση, καμία συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να εφαρμοστεί και για την περιοχή του Γιβραλτάρ, δίχως πρώτα να έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ισπανίας και της Βρετανίας».
Κάτι που σημαίνει ότι τα ζητήματα που αφορούν την εν λόγω περιοχή θα πρέπει να λυθούν διμερώς μεταξύ της διαπραγματευτικής ομάδας του Dowing Street και με αυτήν της Μαδρίτης και πιθανότατα να αποτελέσει ένα από τα πιο επίμαχα σημεία κατά το διετή χρονικό πλαίσιο που έχει ορισθεί για την διαπραγμάτευση της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρώπη.
Το Γιβραλτάρ -το οποίο βρίσκεται στο Νοτιότερο σημείο της Ισπανίας- είναι υπό Βρετανική κατοχή εδώ και 300 χρόνια. Ωστόσο, οι πολίτες του κρατιδίου ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της παραμονής τους στην Ευρώπη στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο. Πιο συγκεκριμένα, το 96% των πολιτών ζήτησε το Γιβραλτάρ να παραμείνει στην ΕΕ.
Μάλιστα, ο υπουργός εξωτερικών υποθέσεων της Ισπανίας, Jose Manuel Garcia-Margallo, λίγο μετά το εν λόγω δημοψήφισμα, εξέφρασε την ελπίδα του ότι «η Ισπανική σημαία στον βράχο» είναι πια «πολύ κοντά» στην πραγματικότητα. Ο υπαινιγμός του όμως, ότι δηλαδή το δημοψήφισμα πιθανότατα να οδηγήσει σε μοιρασμένη κυριαρχία της περιοχής ή ακόμα και ενδεχομένως να επιστρέψει εντελώς στα χέρια της Ισπανίας, απορρίφθηκε αμέσως τόσο από την κυβέρνηση της Βρετανίας όσο και από αυτήν του Γιβραλτάρ.
Τα προσχέδια της ΕΕ καθιστούν επίσης σαφές το γεγονός ότι η Ένωση είναι έτοιμη να εξετάσει μια πιθανή «μεταβατική» συμφωνία μετά το Brexit αλλά δηλώνει έτοιμη ακόμα και για την κατάρρευση των συζητήσεων.
Το έγγραφο του Donald Tusk αναφέρει: «Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις η Ένωση θα ενεργήσει ως ένα. Θα είναι εποικοδομητική καθ’ όλη την διάρκεια και θα προσπαθήσει να βρει μια συμφωνία. Κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η Ένωση θα δουλέψει σκληρά για να πετύχει ένα αποτέλεσμα, αλλά θα είναι έτοιμη να χειριστεί την κατάσταση ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις οδεύσουν προς την αποτυχία».