Ως ένα ενδιαφέρον διαστημικό σώμα «με πολύ όμορφο πρασινωπό χρώμα» θα αντικρίσουν τον επερχόμενο κόμητη 41Ρ Τατλ-Τζιακομπινί-Κρέζακ οι ερασιτέχνες αστροπαρατηρητές, οι επαγγελματίες αστροφυσικοί και οι λοιποί επιστήμονες.
Ο κομήτης, που ανακαλύφθηκε το 1858, θα πλησιάσει ιδιαίτερα κοντά στη Γη, ενώ είναι ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι.
«Είναι αρκετά μικρός και ενδεχομένως, κάτι που δεν το γνωρίζουμε, να είχε υποστεί κάποια έκρηξη και έτσι να είναι πιο φωτεινός. Είναι ένας κομήτης που περνά πραγματικά πολύ κοντά από τη Γη μας, το δε κοντινότερο σημείο του θα είναι στις 12 Απριλίου του 2017, το φωτεινότερο του όμως θα είναι τώρα, την 1η Απριλίου» τονίζει μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", o ομότιμος καθηγητής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, ειδικός στην Παρατηρησιακή Αστρονομία και Παρατηρησιακή Κοσμολογία, Γιάννης Σειραδάκης.
«Ένας κομήτης όπως και ο 41Ρ Τατλ-Τζιακομπινί-Κρέζακ είναι κάτι που περιγράφουμε ως μια βρώμικη χιονόμπαλα, έχει δηλαδή επάνω του διάφορες ενώσεις πυριτίου, άνθρακα και διαγράφει μια τροχιά γύρω από τον ήλιο που είναι ιδιαίτερα στενόμακρη, όπως το σχήμα ενός πούρου.
Κομήτες απομακρύνονται για ένα μεγάλο διάστημα από τον ήλιο και μετά επανέρχονται.
Ο συγκεκριμένος επανέρχεται στη Γη μας κάθε έξι περίπου έτη» αναφέρει ο κ. Σειραδάκης που τονίζει πως όσοι τον παρατηρήσουν θα διακρίνουν και την ιδιαίτερη απόχρωση «αφού οι πάγοι πάνω του λιώνουν καθώς πλησιάζει τον πλανήτη Γη, μετατρέπονται σε υδρατμούς που απομακρύνονται από αυτόν όσο πλησιάζει».
Η χαρακτηριζόμενη και ως «ουρά» του κομήτη 41Ρ Τατλ-Τζιακομπινί-Κρέζακ θα αποκτήσει έτσι περνώντας από τον Ήλιο στο ορατό φάσμα την ιδιαίτερη πρασινωπή απόχρωση ενώ «πολύ εύκολα θα μπορεί την 1 Απριλίου να τον εντοπίσει κανείς με κιάλια, ένα τηλεσκόπιο, ακόμη και με γυμνό μάτι σε πολύ καθαρό ουρανό».
Η απόσταση από τη Γη στην οποία θα διακρίνεται για τα επόμενα 24ωρα ο 41Ρ Τατλ-Τζιακομπινί-Κρέζακ θα είναι «περίπου 50 με 55 φορές η απόσταση Γης και Σελήνης που είναι 300.000 χιλιόμετρα», απόσταση που μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ως "πάρα πολύ κοντά" αναφέρει ο κ. Σειραδάκης.
Σημειώνει δε πως ο εν λόγω κομήτης θα εμφανίζεται στον ουρανό επί αρκετές ημέρες μετά την 1η Απριλίου.
Για να τον διακρίνει κάποιος αρκεί να δει «αρκετά κοντά στον Πολικό Αστέρα από τον οποίο θα περάσει σχετικά κοντά μόλις καταφθάσει από τον Αστερισμό του Δράκοντα στον οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή» καταλήγει ο Έλληνας επιστήμονας.
Για το γενικό κοινό θετικό στοιχείο ως προς την παρατήρηση του ουράνιου σώματος τέλος είναι, όπως περιγράφει ο κ. Σειραδάκης, ότι η Σελήνη είναι κοντά στην χάση της, ανατέλλει δηλαδή ιδιαίτερα αργά και συνεπώς η αστροπαρατήρηση «δεν εμποδίζεται από τον φωτισμό της».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)