Σπάζοντας μετά από πέντε ολόκληρες μέρες τη σιωπή του για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε στις επικρίσεις για διαφθορά κατά της κυβέρνησής του προειδοποιώντας ότι τέτοια ξεσπάσματα μπορεί να οδηγήσουν σε χάος σαν κι αυτό που έσπειρε η Αραβική Άνοιξη.
Μιλώντας στο Αρχάγγελσκ, την πρωτεύουσα του ρωσικού βορρά, ο Πούτιν υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Αν και δεν αναφέρθηκε στον Αλεξέι Ναβάλνι, τον αντιπολιτευόμενο πολιτικό ακτιβιστή που κατέβασε την περασμένη Κυριακή χιλιάδες Ρώσους στους δρόμους και θα ήθελε να βάλει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2018, ο Πούτιν δεν άφησε καμία αμφιβολία σε ποιον αναφερόταν, όταν είπε ότι οι πορείες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας.
O πολιτικός ακτιβιστής Αλεξέι Ναβάλνι στο δικαστήριο (30-03-2017)
Αφού κατηγόρησε απροσδιόριστες «πολιτικές δυνάμεις» ότι εκμεταλλεύονται την ανησυχία της κοινής γνώμης για τη διαφθορά, ώστε να προωθήσουν τα δικά τους «εγωιστικά συμφέροντα», είπε ότι μόνον στο χάος μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση, αν της επιτραπεί να συνεχιστεί...
«Γνωρίζουμε καλά και θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι αυτό το εργαλείο χρησιμοποιήθηκε κατά την έναρξη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης. Γνωρίζουμε πολύ που οδήγησε αυτό, σε τι αιματηρά γεγονότα οδήγησε σε εκείνη την περιοχή. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι αυτό ένα απ’ τα κίνητρα υποκίνησης, απ’ τις προφάσεις για το πραξικόπημα στην Ουκρανία. Και γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά σε τι χάος οδήγησαν το γείτονά μας, την Ουκρανία, αυτά τα γεγονότα», είπε.
Οι επικριτές του λένε ότι ο Πούτιν ηγείται μιας κυβερνήσης με μαφιόζικη δομή, που εξασφαλίζει τεράστια πλούτη σε επιλεγμένους φίλους και συνεργάτες του, αλλά ο ίδιος παρουσιάζει εαυτόν ως σφοδρό πολέμιο της διαφθοράς.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να κερδίσει μια τέταρτη θητεία, αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Ο Ναβάλνι είναι αποφασισμένος να κατεβεί στις εκλογές απέναντι στον Πούτιν παρά την καταδίκη του για απάτη, που πολλοί θεωρούν πολιτικά υποκινούμενη.
Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από ένα βίντεο του Ναβάλνι, στο οποίο κατηγορεί τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ότι συγκεντρώνει κτήματα, αμπελώνες και σκάφη μέσω ενός διεφθαρμένου συστήματος φιλανθρωπικών οργανώσεων και εικονικών εταρειών.
Σε μια ένδειξη ότι στηρίζει τον πρωθυπουργό του ο Πούτιν πήρε τον Μεντβιέντεφ μαζί του σε μια περιοδεία στην Αρκτική προτού πάει στο φόρουμ στο Αρχάγγελσκ.
Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις από τη Δύση να αφήσει ελεύθερους όσους συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις αλλά και τις επικρίσεις ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε ωμή βία κατά των διαδηλωτών. Υπολογίζεται ότι 1.400 άτομα συνελήφθησαν σ’ ολόκληρη τη χώρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων στο κέντρο της Μόσχας.
«Θεωρούμε καθαρά πολιτικοποιημένες τέτοιες εκκλήσεις προς τη Ρωσία, ότι αποσκοπούν στην άσκηση πίεση στον εσωτερικό πολιτικό βίο της χώρας», είπε ο Πούτιν και επανέλαβε τις αιτιάσεις του ότι η Δύση χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η γαλλική αστυνομία σκότωσε πρόσφατα έναν Κινέζο στο Παρίσι.
Όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ σε φετινή συνάντηση του Αρκτικού Συμβουλίου ο Πούτιν απάντησε ότι θα του «έδινε χαρά η συμμετοχή σε μια τέτοια εκδήλωση» κι ότι αν δεν γίνει αυτή θα ήθελε να τον συναντήσει σε τακτική συνάντηση του Oμίλου των 20 (G20).
«Υπάρχουν πολλά ζητήματα. Έχουν ωριμάσει για μεγάλο διάστημα -στη σφαίρα της οικονομίας, της ασφάλειας, των περιφερειακών συγκρούσεων. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή τη συζήτηση, αλλά η άλλη πλευρά πρέπει να δείξει καλή θέληση κι ετοιμότητα για εποικοδομητική συνεργασία», είπε.