Το Νομοσχέδιο της Μεγάλης Ανάκλησης θα επιφέρει 800 με 1000 νέους νόμους στο συνταγματικό δίκαιο της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίοι θα περάσουν μέσω ενός νομικού οργάνου που λειτουργεί σαν αυτόματος νομοθετικός μηχανισμός και επιτρέπει στους νόμους να εγκρίνονται δίχως κοινοβουλευτική ψήφιση.
Οι άνθρωποι που είναι αρμόδιοι για την μετάβαση που θα βιώσει η Μ. Βρετανία, δήλωσαν πως υπολογίζουν ότι περίπου 1000 νόμοι θα περάσουν χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο όταν η Ευρωπαϊκή νομοθεσία μετατραπεί σε Βρετανική κάτω από το πλαίσιο που ορίζει το Νομοσχέδιο της Μεγάλης Ανάκλησης.
Ο Γραμματέας του Brexit, David Davis, δήλωσε: «Στην καρδιά της απόφασης του δημοψηφίσματος ήταν η εθνική κυριαρχία. Μια δυνατή, ανεξάρτητη χώρα χρειάζεται να έχει έλεγχο των νόμων της. Η διαδικασία λοιπόν θα ξεκινήσει τώρα».
Και συνέχισε λέγοντας:«Η μετατροπή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε Βρετανική νομοθεσία, και δηλαδή το τέλος της κυριαρχίας των νομοθετών στις Βρυξέλλες, είναι ένα σημαντικό βήμα στο να εξασφαλίσουμε στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους και στους καταναλωτές την σιγουριά που τόσο χρειάζονται».
Ο Davis θα παρουσιάσει αναλυτικά στο κοινοβούλιο το «Λευκό Χαρτί», στο οποίο περιγράφονται οι προτάσεις της κυβέρνησης για τους μελλοντικούς νόμους. Το έγγραφο επικυρώνει τους φόβους πολλών κριτικών που υποστηρίζανε ότι η μετατροπή του Ευρωπαϊκού δικαίου θα απαιτήσει την συγγραφή χιλιάδων καινούργιων νόμων.
Το εν λόγω «Λευκό Χαρτί» έχει τίτλο «Νομοθετώντας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και ενέχει όλες τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού πλάνου που προσδοκά να διορθώσει αυτό που αποκαλεί «ένα σημαντικό ποσοστό» της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το οποίο «δεν θα δουλέψει» στην μετά Brexit εποχή.
Ο Davis υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι σύμμαχοι της Μ. Βρετανίας βρίσκονται κατά μέσες άκρες στην ίδια σελίδα: «Και αυτό σημαίνει ότι όσο ψάχνουμε για μια νέα, ολοκληρωμένη, οικονομική εταιρική σχέση με την ΕΕ, οι σύμμαχοι μας θα κατανοήσουν ότι ξεκινάμε από μια θέση απ’ όπου μοιραζόμαστε κοινά πρότυπα και κανόνες».
Επιπλέον, όσο η Βρετανία βρίσκεται σε στάδιο αναπροσαρμογής του νομοθετικού της πλαισίου, πολλές εταιρείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ότι δεν μπορούν να προβλέψουν πως πρέπει να λειτουργήσουν στην μετά Brexit εποχή, οπότε και αναγκάζονται προσωρινά να αναβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Η κυβέρνηση της Μέι πάντως θεωρεί ότι η μετατροπή των νόμων της ΕΕ σε βρετανικό δίκαιο θα έρθει ως απάντηση σε όλους τους ανθρώπους που εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση, και μάλιστα ενημερώνει μέσω δηλώσεων ότι «όπου είναι πρακτικό, οι ίδιοι κανονισμοί και νόμοι θα ισχύουν και μετά την ημέρα εξόδου».
Ενώ το υπουργείο του Brexit τόνισε ότι «θα είναι τότε στο χέρι των εκλεγμένων πολιτικών στη χώρα αυτή να φέρουν αλλαγές προς το εθνικό συμφέρον».