Τουρκία: Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε ο ανταποκριτής της Die Welt που έχει φυλακιστεί - iefimerida.gr

Τουρκία: Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε ο ανταποκριτής της Die Welt που έχει φυλακιστεί

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι δικηγόροι του Ντενίζ Γιουτζέλ, του ανταποκριτή της Die Welt ο οποίος προφυλακίστηκε στην Τουρκία πριν από έναν μήνα και κατηγορείται για κατασκοπεία, προσέφυγαν τη Δευτέρα στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, έγραψε χθες η γερμανική εφημερίδα.

Ζήτησαν την αποφυλάκιση του πελάτη τους επικαλούμενοι το δικαίωμά του σε μια «δίκαιη δίκη», τον «σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας», την «ελευθερία της έκφρασης», την «ελευθερία της επικοινωνίας» και την «προστασία έναντι της δυσφήμισης».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι «το τελευταίο» εθνικό δικαστήριο στο οποίο μπορούσε να προσφύγει ο Γιουτζέλ, ο οποίος έχει διπλή –γερμανική και τουρκική– υπηκοότητα, για να αμφισβητήσει τη φυλάκισή του· πάντως οι πιθανότητες επιτυχίας της προσφυγής που κατατέθηκε μοιάζουν «αβέβαιες», σημείωσε η Ντι Βελτ στο χθεσινό δημοσίευμά της.

Αφότου εκδηλώθηκε η απόπειρα να ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση την 15η Ιουλίου 2016, την οποία ακολούθησαν αλλεπάλληλα κύματα εκκαθαρίσεων που έπληξαν την αντιπολίτευση, τη δικαιοσύνη και τον Τύπο, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί υπέρ της απελευθέρωσης κανενός προσώπου που έχει προφυλακιστεί, εξηγεί η εφημερίδα για την οποία εργάζεται ο Γιουτζέλ.

Ο δημοσιογράφος τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση την 27η Φεβρουαρίου και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «τρομοκρατική» προπαγάνδα και υποκίνηση μίσους, πριν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορήσει ότι ανήκει στο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα και ότι είναι «γερμανός πράκτορας».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει λόγο περί «παραλογισμού» σε μια υπόθεση που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις διμερείς σχέσεις, που δοκιμάζονται από συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα από το καλοκαίρι.

Ο Γιουτζέλ μετέβη οικειοθελώς σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης τη 14η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη Ντι Βελτ, καθώς οι αρχές τον αναζητούσαν προκειμένου να τον ανακρίνουν σχετικά με τα άρθρα του για την πειρατεία στον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας—και γαμπρού του Ερντογάν.

Τα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που δημοσιοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο, ρίχνουν φως στις πολιτικές πιέσεις που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στα ΜΜΕ και τις στρατηγικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης κατηγορούν συχνά το τελευταίο διάστημα τις αρχές της Γερμανίας ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία», προσφέροντας ασφαλές καταφύγιο σε κούρδους αυτονομιστές και υπόπτους που καταζητούνται διότι φέρονται να ενέχονταν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Άγκυρα επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο τον Μάρτιο, μετά τις ακυρώσεις συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν τις οποίες αποφάσισαν γερμανικές πόλεις. Η αντίδραση του αρχηγού του τουρκικού κράτους ήταν να κατηγορήσει προσωπικά τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για «ναζιστικές πρακτικές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ