«Είναι ευκολότερο να χακάρεις τις εκλογές παρά το eBay» εξομολογείται Λευκορώσος χάκερ - iefimerida.gr

«Είναι ευκολότερο να χακάρεις τις εκλογές παρά το eBay» εξομολογείται Λευκορώσος χάκερ

Φωτογραφία: ShutterStock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Sergei Pavlovich, γνωστός και ως Policedog, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη μιλάει για τα μυστικά του ηλεκτρονικού εγκλήματος και εκφράζει την άποψη του για τις κατηγορίες που δέχεται το Κρεμλίνο για εμπλοκή σε παράνομη ηλεκτρονική δραστηριότητα κατά την διάρκεια των Αμερικάνικων εκλογών.

Σύμφωνα με τον εν λόγω κύριο, που είναι ένας από τους πιο περιβόητους χάκερ στην Ρωσία, «είναι ευκολότερο να χακάρεις ένα σύστημα εκλογών παρά το eBay ή την Citibank».

Ο Λευκορώσος χάκερ ξεκίνησε την ενασχόληση του με το χακάρισμα στα 13, ενώ υποστηρίζει ότι κλείνοντας τα 20 χρόνια κατάφερε να έχει ένα εισόδημα της τάξης των 100.000 δολαρίων τον μήνα, πραγματοποιώντας κατά κύριο λόγο απάτες με πιστωτικές κάρτες. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρξε μια από τις ηγετικές φιγούρες του cyber υπόκοσμου της Ρωσίας και γενικότερα της Ανατολικής Ευρώπης.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο Pavlovich που σήμερα είναι 33 χρόνων και έχει ήδη εκτίσει 10 χρόνια στην φυλακή, δίνει σπάνιες πληροφορίες για την κοινότητα που κατηγορείται ότι πραγματοποίησε ηλεκτρονικά εγκλήματα για λογαριασμό του Κρεμλίνου.

Οι κατηγορίες που υποστηρίζουν ότι η Ρώσικη κυβέρνηση χάκαρε σκοπίμως κάποια email του Δημοκρατικού κόμματος της Κλίντον, με σκοπό να φέρει την νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ στις πρόσφατες Αμερικάνικες εκλογές, έχουν καταρριφθεί από τον πρόεδρο, ενώ οι Ρώσοι τις κατήγγειλαν ως «αβάσιμες» και «ερασιτεχνικές».

Ο Pavlovich δήλωσε πως δεν θέλει να σχολιάσει απευθείας αυτές τις κατηγορίες καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει τι συνέβη, αλλά αυτό που μας λέει είναι ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να έχει κανείς πρόσβαση σε σελίδες κυβερνητικών οργανώσεων, ειδικά σήμερα που υπάρχουν ποικίλες νέες εφαρμογές που εξελίσσονται σε καθημερινή βάση.

Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι «όλα όσα έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο μπορούν κιόλας να καταστραφούν. Μπορείς να δημιουργήσεις το πιο άρτιο σύστημα για την προστασία υπολογιστών αλλά οι παραβάτες θα τηλεφωνήσουν στον διαχειριστή, θα χρησιμοποιήσουν μια δικαιολογία, και εντέλει με κάποιο τρόπο θα αποσπάσουν τον κωδικό που χρειάζονται».

Αυτό μάλιστα γίνεται ευκολότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς για τους περισσότερους λογαριασμούς τους, μας ενημερώνει ο έμπειρος χάκερ.

Σύμφωνα με τον Pavlovich, «τα δυσκολότερα συστήματα για να εισβάλλει κανείς ηλεκτρονικά τα έχουν οι εμπορικές τράπεζες, τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών, τα κέντρα επεξεργασίας, τα δίκτυα μηχανημάτων ATM, και οι εταιρείες με μεγάλες εμπορικές πύλες όπως το eBay» καθώς όλοι αυτοί προσλαμβάνουν μεγάλο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να διασφαλίζουν την ασφάλεια των συστημάτων τους.

Αυτό βέβαια δεν έχει σταματήσει «τους Ρώσους χάκερς, οι οποίοι έχουν ανά καιρούς εισβάλλει σε όλα τα προαναφερθέντα συστήματα, πολλά εκ των οποίων είδα με τα ίδια μου τα μάτια» προσθέτει.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η πρώην ομάδα του συγκαταλέγεται σε μια από τις καλύτερες του κόσμου: «Δεν δουλεύουν με οδηγίες ή σύμφωνα με κανόνες: έχουν μια ασυνήθιστη προσέγγιση στον τρόπο που δουλεύουν και πάντοτε βρίσκουν τρόπο να χακάρουν πράγματα με ταχύτητα».

Ο ίδιος παραδέχεται πως οι ικανότητες του πλέον είναι πολύ φτωχές για τα σημερινά δεδομένα- καθώς και τα πράγματα έχουν προχωρήσει αλλά και επειδή ο ίδιος πιο πολύ ασχολιόταν με το να βοηθάει τους χακερς να βρίσκουν τις πληροφορίες που χρειάζονταν. Πιστεύει όμως πως θα μπορούσε να εισβάλλει σε οργανισμούς που δεν έχουν ισχυρούς μηχανισμούς ασφάλειας, όπως του Δημοκρατικού κόμματος.

Από το 2015 που αποφυλακίστηκε, ο Pavlovich λέει ότι έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα τέτοιου είδους. ΄Εκτοτε έχει γράψει ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τις εμπειρίες του που ονομάζεται «How to Steal a Million», ενώ παράλληλα έχει ανοίξει διάφορες επιχειρήσεις.

Όταν ξεκίνησε να ασχολείται με το ηλεκτρονικό έγκλημα, αυτός και οι συνεργάτες του δεν θεωρούσαν ότι κάνανε κάτι το εγκληματικό αλλά μάλλον αντιμετώπιζαν την όλη κατάσταση ως «ένα παιχνίδι».

Για να μπορέσουν να τελειοποιήσουν κάποιες τεχνικές και ώστε να μπορούν να ανταλλάσουν τις γνώσεις τους, ο Pavlovich και άλλοι άνθρωποι που συμμετείχαν στο ηλεκτρονικό έγκλημα, είχαν δημιουργήσει ένα online forum που είχε την βάση του στην Ουκρανία, και στο οποίο «συμμετείχαν οι πιο τρελοί χάκερς, carders και cyberthieves που έχει δει το ίντερνετ», λέει ο δημοσιογράφος Brian Krebs.

Ο Pavlovich επίσης αναφέρει ότι συνήθιζε να κλέβει από πιστωτικές κάρτες που ανήκαν σε Αμερικάνους πολίτες. Κάτι τέτοιο ελαχιστοποιούσε την πιθανότητα να τραβήξει την προσοχή των τοπικών αρχών, όπως επίσης έκανε τα εγκλήματα να φαίνονται σαν να μην έχουν θύματα καθώς η ασφάλεια κάλυπτε όλες τις απώλειες των πελατών τους.

«Πείτε το πατριωτισμό αν θέλετε. Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς υιοθετήσαμε αυτόν τον κανόνα, αλλά ήταν ένας κανόνας που όλοι σεβόμασταν: ποτέ μην κλέβεις από τους ανθρώπους σου» λέει ο Sergei Pavlovich.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ