Οι ευρωβουλευτές θα μπλοκάρουν την όποια συμφωνία για το Brexit, εκτός κι αν το Λονδίνο εγγυηθεί το δικαίωμα παραμονής και εργασίας στους πολίτες της ΕΕ που θα πάνε στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2019.
Αυτό διαμήνυσε στη Ντάουνινγκ Στριτ ο επικεφαλής του ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για τo Brexit.
Ο Γκι Φέρχοφστατ λέει ότι θα αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε απόπειρα της Βρετανίας να ορίσει την σημερινή ως τη μέρα που θα βάλει φρένο στην ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή προσώπων.
«Οποιαδήποτε μονομερής απόφαση για την περιστολή των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο αυτό παραμένει μέλος της ΕΕ, θα αντίκειται στη νομοθεσή της ΕΕ και θα αντιταχθούμε σφόδρα σε μια τέτοια κίνηση», είπε στον Independent.
Οι σχετικές πληροφορίες θορύβησαν όχι μόνον την ευρωβουλή, αλλά και τον κύριο διαπραγματευτή της Κομισιόν για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.
Αν προχωρήσει σ’ αυτή την ενέργεια η Τερέζα Μέι, τότε οι πολίτες της ΕΕ που θα μετακομίσουν την ερχόμενη διετία στη Βρετανία, μέχρι να ολοκληρωθεί το Brexit, θα έχουν λιγότερα δικαιώματα σε σχέση μ’ αυτούς που ήδη διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο πεντασέλιδο ψήφισμα που καθορίζει τις κόκκινες γραμμές της Ευρωβουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη θα αποκλείεται οποιαδήποτε «υποβάθμιση» των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που θα φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τα επόμενα δύο χρόνια.
H Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει πει ότι τα μελλοντικά δικαιώματα των τριών εκατομμυρίων πολιτών χωρών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των περίπου ενός εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν στην ΕΕ θα πρέπει να διευθετηθούν στη βάση της αμοιβαιότητας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές έχουν προειδοποιήσει ότι αν οριστεί το 2019 ως ημερομηνία διακοπής της ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής προσώπων, τότε θα σπεύσουν Ευρωπαίοι πολίτες να μπουν μέχρι τότε στη Βρετανία.
Με το ψήφισμά της η Ευρωβουλή θα επιμείνει στην «αμοιβαιότητα, τη συμμετρία και τη μη-διάκριση» για όλους τους πολίτες της ΕΕ, όσο η Βρετανία παραμένει κράτος μέλος.
Οι ευρωβουλευτές έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας σε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας και ο Φέρχοφστατ έχει ήδη απειλήσει να κάνει χρήση του βέτο, αν χρειαστεί.