Ο Νίκος Μπελογιάννης εξακολουθεί να ταράζει την Βουλή, δεκαετίες μετά τον θάνατό του.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης απαντώντας στην τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τασούλα, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος, αλλά ήθελε να επιβάλει την κομμουνιστική δικτατορία» αμφισβήτησε το δημοκρατικό καθεστώς εκείνης της περιόδου.
«Ο κ. Τασούλας είπε κακώς, σκληρή η ποινή, αλλά ο Μπελογιάννης ήθελε να επιβάλει κομμουνιστική δικτατορία στην Ελλάδα. Αξίζει λίγο αυτό να το αναλύσουμε, να δούμε το ζήτημα της δικτατορίας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:
«Από ό,τι θυμάμαι δικτατορίες, δύο που είχαμε στην Ελλάδα, το διάστημα που μας απασχολεί, ήταν μία το 1936 και μία το ’67 από την ίδια πολιτική δύναμη, της οποίας συνεχιστές ή εν πάση περιπτώσει κληρονόμοι αυτής της πολιτικής παράδοσης είναι η σημερινή συντηρητική παράταξη και έγιναν και οι δύο με την επίκληση του κομμουνιστικού κινδύνου».
Παράλληλα πρόσθεσε: «Δεύτερον να δούμε τη δημοκρατία, η οποία επέβαλε αυτές τις ποινές. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές οι ποινές επιβάλλονταν με το Γ’ Ψήφισμα και τον αναγκαστικό νόμο 509. Αναγκαστικός νόμος με τη βουλή κλειστή και Γ’ Ψήφισμα με την πλειοψηφία της Βουλής να απέχει. Πως γίνονταν αυτές; Έκτακτα στρατοδικεία, 5.000 καταθέσεις, δεν δινόταν καν δυνατότητα έφεσης, σε πέντε μέρες έστηναν τον κόσμο στο εκτελεστικό απόσπασμα και τον έριχναν. Αυτή είναι η δημοκρατία που επικαλούνται σήμερα οι συνάδελφοι της ΝΔ. Δεν ήταν μόνο ο Μπελογιάννης ούτε οι τρεις σύντροφοι του. Εκτελέστηκαν 5.000».