Η ΕΡΤ πληρώνει 500.000 ευρώ για εκπομπή που είχε σχεδόν... δωρεάν - iefimerida.gr

Η ΕΡΤ πληρώνει 500.000 ευρώ για εκπομπή που είχε σχεδόν... δωρεάν

Αλάτι της Γης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια άκρως περίεργη και προκλητική απόφαση της ΕΡΤ βρίσκεται υπό εισαγγελική έρευνα και αφορά στην αντικατάσταση μιας μηδαμινού κόστους εσωτερικής παραγωγής με μια άλλη εξωτερική που θα εκταμιεύσει από τα ταμεία της κρατικής τηλεόρασης το ποσό των 29.531 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά επεισόδιο για συνολικά 16 επεισόδια που άρχισαν να προβάλλονται από τις 18 Δεκεμβρίου.

Το καλοκαίρι, η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε το κόψιμο της εκπομπής Μουσική Παράδοση που μεταδιδόταν επί δεκαετίες και παρουσίαζε ο λαογράφος Παναγιώτης Μυλωνάς κάθε Κυριακή μεσημέρι από την ΕΤ 1.
Η εκπομπή αυτή ήταν εξαιρετικά χαμηλού κόστους καθώς αποτελούσε εσωτερική παραγωγή της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα, ο δημιουργός της εκπομπής είχε προτείνει από τον Απρίλιο του 2011 στη διοίκηση της ΕΡΤ, «λόγω των γνωστών οικονομικών δυσχερειών της χώρας» να συνεχίσει την παρουσίασή της χωρίς δική του αμοιβή.
Αντί άλλης απάντησης, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης προχώρησε σε σύμβαση με την εταιρεία GV PRODUCT ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ, για την παραγωγή ανάλογων εκπομπών με τίτλο το «Αλάτι της Γης» με παρουσιαστή τον all time classic καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα.
Το Δ.Σ. της ΕΡΤ ενέκρινε την σχετική εισήγηση της γενικής διεύθυνσης της τηλεόρασης (Αρ. Πρωτ.: 8449/4-7-2011) την ανάθεση της παραγωγής αντί του ποσού των 29.351 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ,ανά επεισόδιο με συνολικό κόστος για την ΕΡΤ 517.296 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Πως παρουσιάζει η ΕΤ1 στην ιστοσελίδα της τη νέα εκπομπή

Μια νέα σειρά 16 εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση, με τίτλο «ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ» αρχίζει από την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στην ΕΤ1.
Ο εθνομουσικολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας, παρουσιάζει κάθε Κυριακή στις 13.00 τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.
Στο πρώτο μέρος κάθε εκπομπής γίνεται αφιέρωμα σε σημαντικούς δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής παράδοσης, οι οποίοι μιλούν για τη ζωή τους και την παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Ανάμεσά τους εμφανίζονται ο Νίκος και η Γιασεμή Σαραγούδα, ο Πετρολούκας και ο Αχιλλέας Χαλκιάς, ο Στάθης Κουκουλάρης, ο Νίκος Οικονομίδης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Γιώργος Κωτσίνης, ο Χρήστος Τσιαμούλης, ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Μιχάλης Καλιοντζίδης, ο Δημήτρης Κώτσικας με τα Χάλκινα της Κοζάνης κ. ά. Οι δεξιοτέχνες αυτοσχεδιάζουν, σχολιάζουν και ερμηνεύουν τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης τους. Τα γυρίσματα του πρώτου μέρους κάθε εκπομπής πραγματοποιούνται στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη.
Στο δεύτερο μέρος, οι δεξιοτέχνες συμπράττουν σ' ένα λαϊκό γλέντι με καλεσμένους από την περιοχή της καταγωγής τους, με τοπικά φαγητά, όργανα, τραγούδια και χορούς. Στόχος είναι να προβληθεί η τελετουργία του ελληνικού παραδοσιακού γλεντιού, με την ενεργό συμμετοχή των «γλεντιστάδων», που διαφυλάσσουν τη συλλογική πολιτισμική ταυτότητα. Παράλληλα, προβάλλεται η αμοιβαία σχέση ανάμεσα στους λαϊκούς οργανοπαίχτες και τους χορευτές, καθώς και η παρουσία των νέων ανθρώπων που καλούνται να παραλάβουν τη σκυτάλη της παράδοσης.

Πως παρουσίαζε την κομμένη εκπομπή «Μουσική Παράδοση»

Η μοναδική λαογραφική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, παρουσιάζει για μια ακόμα χρονιά τις δραστηριότητες τοπικών συλλόγων, που διασώζουν την μουσικοχορευτική παράδοση των περιοχών τους, στη γνήσια και αυθεντική μορφή της.
Παραδοσιακές χορωδίες και ορχήστρες αποδίδουν τραγούδια διαφόρων περιοχών, που έχουν λησμονηθεί στο βάθος του χρόνου και δεν έχουν ποτέ συμπεριληφθεί στη δισκογραφία. Τα τραγούδια αυτά έχουν διασωθεί μόνο από παλιότερες συλλογές ειδικών λαογράφων και από την προφορική παράδοση.
Οι καταγραφές γίνονται στους τόπους των τραγουδιών, όπου παράλληλα με τα τραγούδια και τους χορούς, η εκπομπή αποτυπώνει τη φυσική ομορφιά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Στη διάρκεια των σαράντα χρόνων συνεχούς παρουσίας της, η εκπομπή έχει καταγράψει και διασώσει χιλιάδες τραγούδια, σχολιασμένα ιστορικά και μουσικολογικά, δημιουργώντας έτσι ένα πολύτιμο αρχείο για την εθνική μας παράδοση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ