Χάιντερ αλ-Αμπάντι: To ISIS θα ηττηθεί στο Ιράκ μέσα στις «επόμενες βδομάδες» - iefimerida.gr

Χάιντερ αλ-Αμπάντι: To ISIS θα ηττηθεί στο Ιράκ μέσα στις «επόμενες βδομάδες»

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας σχετικά με τον πόλεμο που μαστίζει την χώρα του, λέγοντας πως η νίκη είναι «εφικτή» και πως θα συμβεί σύντομα.

Ο Χάιντερ αλ-Αμπάντι δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος θα διωχθεί σίγουρα από την χώρα όσο οι στρατιωτικές μονάδες του συνεχίζουν την προσπάθεια τους να καταλάβουν την βόρεια πόλη της Μοσούλης από την τρομοκρατική οργάνωση. Η Μοσούλη είναι το τελευταίο πραγματικό οχυρό του ISIS.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως το Ισλαμικό Κράτος θα συνεχίσει να διατηρεί κάποια φρούρια στην Συρία αλλά τόνισε ότι «την παρούσα στιγμή βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική καμπή όπου η Νταές είναι σε φάση υποχώρησης. Εμείς στο Ιράκ σκοτώνουμε τους υποστηρικτές της Νταές και τους διώχνουμε από τα εδάφη μας. Σκοτώνουμε τον σκοπό τους και έτσι οι στρατολογήσεις είναι τώρα ελάχιστες».

Και ο ίδιος συνέχισε δείχνοντας απόλυτα βέβαιος για την επερχόμενη νίκη των δυνάμεων του έναντι του Ισλαμικού Κράτους: «Στο Ιράκ θα υποστούν την ήττα, αυτό είναι σίγουρο. Θα τελειώσουμε την δουλειά πολύ σύντομα, πιθανώς στις επόμενες εβδομάδες. Έχουμε υπερισχύσει στρατιωτικά. Χρειαζόμαστε τώρα τις προσπάθειες άλλων για να τους διώξουμε από την Συρία και από άλλα μέρη».

Θυμίζουμε ότι ο Ιρακινός στρατός βρίσκεται εν μέσω ενός αιματηρού πολέμου με την τζιχαντιστική οργάνωση στην πόλη της Μοσούλης. Έπειτα από συνεχόμενους μήνες συγκρούσεων, εκτιμάται ότι 400.000 πολίτες έχουν παγιδευτεί στην πόλη δίχως φαγητό, καθαρό νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ISIS εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο του 40% της δυτικής πλευράς της Μοσούλης και οι εναπομείναντες 2.000 στρατιώτες της συνεχίζουν να παλεύουν δυναμικά για να υπερασπιστούν τις θέσεις τους.

Η τρομοκρατική οργάνωση μάλιστα ανέλαβε την υπευθυνότητα για την επίθεση που συνέβη πριν μια εβδομάδα στο Ουέστμινστερ του Λονδίνου αλλά οι ειδικοί λένε πως η οργάνωση ακολουθεί συχνά αυτήν την τακτική, πολλές φορές χωρίς να έχει την παραμικρή ανάμιξη στα γεγονότα.

«Προσπαθούν να προσελκύσουν και άλλους ανθρώπους κάνοντας αυτές τις εγκληματικές ενέργειες» είπε ο αλ-Αμπάντι.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ υπογράμμισε επίσης πως ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει πολύ πιο αποφασισμένος να καταπολεμήσει την εν λόγω τρομοκρατική ομάδα από τον προκάτοχο του, Μπάρακ Ομπάμα.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν ήθελε να εμπλακεί καθόλου. Ήθελε απλώς να ξεχάσει εντελώς το Ιράκ. Το γεγονός ότι ήρθε πίσω στο Ιράκ ήταν κάπως επιβεβλημένο καθώς η ISIS δεν του άφησε άλλο περιθώριο όταν πέρασε τα σύνορα και ξεκίνησε να σφάζει αθώους ανθρώπους. Όποτε υπήρξε πολύ μεγάλη πίεση στους ώμους του προέδρου όταν αποφάσισε να έρθει να βοηθήσει».

Σε αντίθεση, ο αλ- Αμπάντι δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Τραμπ καταλαβαίνει εξαρχής «ότι το Ιράκ είναι σύμμαχος τους και ότι οφείλουμε να συνεργαστούμε ώστε να μας υποστηρίξουνε στην προσπάθεια μας να σταθούμε ενάντια στην τρομοκρατία».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χάιντερ αλ-Αμπάντι Isis Μοσούλη Τραμπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ