Επικίνδυνη, ανιστόρητη και νεοαποικιακή αντίληψη, χαρακτήρισε ο Γ. Δραγασάκης, την ακραία- όπως τόνισε- άποψη ότι το χρέος πρέπει να παραμείνει άλυτο για να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων,
Εξαπολύοντας έτσι ολομέτωπη επίθεση στο Γερμανό υπουργό που είναι ο βασικός εκφραστής αυτής της άποψης.
«Αν υιοθετηθεί, θα μετέτρεπε τη χώρα σε αποικία χρέους και σε προτεκτοράτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα κλαμπ κρατών-δανειστών και κρατών-υπόδουλων σ’ αυτά», συμπλήρωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει τεχνική συμφωνία ως τις 7 Απριλίου, υπάρχουν δυνάμεις εκτός και εντός της Ευρώπης, που βάζουν προσκόμματα.
Σημείωσε δε πως «τέταρτο μνημόνιο δεν αντέχει χώρα, δεν μας προσφέρεται και δεν είναι αναγκαίο».
Με φόντο τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΓΠΚ Π. Λιαργκόβα, ο οποίος εκτίμησε ότι η έξοδος στις αγορές απομακρύνεται κι αυτό μπορεί να φέρει νέο Μνημόνιο ή χρεοκοπία, ο Γ. Δραγασάκης προκάλεσε αίσθηση σημειώνοντας ότι η πορεία των επιτοκίων, οι απόψεις των επενδυτών αλλά και το ΔΝΤ δεν συνηγορούν υπέρ μιας καταφατικής απάντησης στο ερώτημα αν είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές το 2018 χωρίς ελάφρυνση Χρέους. Εξαπολύοντας, δε, νέα επίθεση εναντίον του Β. Σόιμπλε, τόνισε ότι «οι απόψεις, επομένως, που αρνούνται την ανάγκη μείωσης του Χρέους δεν τεκμηριώνονται, είναι αυθαίρετες και ενδεχομένως υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Το ίδιο αυθαίρετη είναι και η αντιπαράθεση της αναγκαίας ελάφρυνσης του χρέους προς την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης ή την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων».