O πρώην επικεφαλής της κυβερνο-ασφάλειας του βρετανικού υπουργείου Άμυνας κατηγορεί την κυβέρνηση Μέι ότι προσπαθεί να «χρησιμοποιήσει» την τρομοκρατική επίθεση στο Ουέστμινστερ για να ενισχύσει χωρίς ουσιαστικό λόγο τις εξουσίες παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο υποστράτηγος Τζόναθαν Σω λέει ότι οι υπουργοί προσπαθούν «να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία» για να πιέσουν ώστε να εκχωρηθούν περισσότερες εξουσίες στις μυστικές υπηρεσίες, κάτι που θα σημάνει περαιτέρω διείσδυση στην ιδιωτικότητα των πολιτών.
Πρώτη έσυρε το χορό η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, η οποία έστρεψε τα πυρά της κατά των εταιρειών Ίντερνετ λέγοντας ότι είναι «παντελώς απαράδεκτο» να μην μπορούν οι αρχές να έχουν πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα μηνύματα του Καλίντ Μασούντ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ραντ είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει μέρος να κρύβονται οι τρομοκράτες», μετά τις πληροφορίες ότι πριν τη φονική του επίθεση στους δρόμους γύρω απ’ το Κοινοβούλιο ο Καλίντ Μασούντ χρησιμοποίησε την πλατφόρα συνομιλίας WhatsApp. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οργανώσεις όπως το WhatsApp -και υπάρχουν πολλές σαν κι αυτήν- δεν παρέχουν κρυφό χώρο σε τρομοκράτες για να επικοινωνούν μεταξύ τους». Και ζήτησε πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα μηνύματα ιστότοπων όπως το WhatsApp.
Ο υποστράτηγος Σω, ωστόσο, υποστήριξε ότι μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει την πρόσβαση και σε άλλους, όπως εγκληματικές οργανώσεις ή ξένους πράκτορες, χωρίς η νομοθέτηση ενός τέτοιου μέτρων να καθιστά στο μέλλον ευκολότερη την αποτροπή μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων.
Είπε ακόμη, ότι αν η κυβέρνηση περάσει ένα νόμο για την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων σε sites όπως το Whattsaap οι τρομοκράτες θα στραφούν γρήγορα σε άλλες ασφαλείς μεθόδους επικοινωνίας. «Το πρόβλημα απλώς θα μεταλλαχθεί και θα συνεχίσει να υφίσταται», επεσήμανε...
Επιφυλακτική απέναντι στις προτάσεις των υπουργών της Μέι εμφανίζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, είπε ότι δεν στηρίζει απαραίτητα την ιδέα της Ραντ για ενίσχυση των εξουσιών παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών. «Τίθεται ένα θέμα, ότι θα πρέπει πάντοτε να υπάρχει η σωστή ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα να γνωρίζεις και το δικαίωμα της ιδιωτικότητας. Νομίζω ότι μάλλον είναι σωστή [η ισορροπία αυτή τώρα]. Θα ανησυχούσα με την εκχώρηση σε οποιονδήποτε στην κοινωνία μας εξουσιών χωρίς να λογοδοτεί γι’ αυτές.»
Οι επικριτές των κυβερνητικών προτάσεων επισημαίνουν ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί είναι υπεραρκετά. Βάσει νομοθεσίας που ψηφίστηκε πέρυσι στη Βρετανία οι πάροχοι Ίντερνετ υποχρεούνται να τηρούν πλήρη αρχεία για κάθε ιστότοπο που επισκέφθηκαν όλοι οι πελάτες τους. Στις πληροφορίες αυτές έχουν πρόσβαση πολλές υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων.
Επίσης οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να εξαναγκάσουν εταιρείες να τις βοηθήσουν να χακάρουν τηλέφωνα και να συλλέξουν πληροφορίες για οποιονδήποτε στη Βρετανία.