Τουρκία: Στήθος με στήθος το «Ναι» και το «Οχι» τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα - iefimerida.gr

Τουρκία: Στήθος με στήθος το «Ναι» και το «Οχι» τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα

ΦΩΤΟΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περίπου τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του Ταγίπ Ερντογάν και η μάχη παραμένει οριακή και αναμένεται να κριθεί στο νήμα σύμφωνα με τον διευθυντή του δημοσκοπικού ινστιτούτου Konda.

Ο Μπεκίρ Αγιρντίρ διαπιστώνει ότι ενώ πλησιάζει η κρίσιμη ώρα, το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει πολύ υψηλό, γύρω στο 15%-17%, ενώ αυτοί που δεν θέλουν να ανακοινώσουν την απόφασή τους κυμαίνονται γύρω στο 3%-5%.

Στο στρατόπεδο του «ΟΧΙ», όπου κυριαρχούν οι ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης (δηλαδή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP) και του φιλοκουρδικού «Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος» (HDP) δεν υπάρχουν δισταγμοί. Η πλειοψηφία των αναποφάσιστων είναι μεταξύ των ψηφοφόρων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ένας στους πέντε ψηφοφόρους του AKP δεν έχουν ακόμη πειστεί για την αναγκαιότητα των αλλαγών, ένας στους τέσσερις οπαδούς του MHP είναι αναποφάσιστοι και περισσότεροι απ’ τους μισούς του MHP λένε ότι θα ψηφίσουν «ΟΧΙ».

«Αν είναι να νικήσει το “ΝΑΙ” τότε αυτό δεν θα εξαρτηθεί απ’ το να μικρύνουν τα ποσοστά των ψηφοφόρων του «ΟΧΙ», ή να μην πάνε στις κάλπες όσοι θα ψηφίσουν "ΟΧΙ", αλλά απ’ το κατά πόσον θα καταφέρει το κυβερνών κόμμα και ο πρόεδρος [Ερντογάν] να πείσουν τους ψηφοφόρους. Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε να κυριαρχεί στην εκστρατεία είναι βασικά η προπαγάνδα του κυβερνώντος AKP. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, θα είναι “ΝΑΙ” αν καταφέρει να πείσει αυτή η καμπάνια», δήλωσε ο Αγιρντίρ στην εφημερίδα Hurriyet.

Τουρκία: Στήθος με στήθος το «Ναι» και το «Οχι» τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα | iefimerida.gr 0

Ο γνωστός στη γείτονα πολιτολόγος επισημαίνει ότι περίπου το 65% της τουρκικής κοινωνίας είναι βαθιά διχασμένη ενόψει του δημοψηφίσματος, ενώ το υπόλοιπο 35% μένει εκτός αυτής της πόλωσης και πολλά θα κριθούν από τη στάση του.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας αναμένεται να είναι η κουρδική ψήφος. Παραδοσιακά χωρίζεται μεταξύ αυτών που είναι υπέρ ή κατά του συστήματος κυρίαρχης εξουσίας, συνήθως γύρω στο 50%-50%. Επίσης μπορεί κανείς να διαχωρίσει τους Κούρδους ψηφοφόρους ανάλογα με το αν είναι συντηρητικοί θρησκευτικά ή πιο κοσμικοί. Και πάλι τα δύο στρατόπεδα ισοψηφούν με 50%-50%.
Μέχρι το 2011 το AKP εξασφάλιζε περίπου το 60% της κουρδικής ψήφου, ενώ το HDP γύρω στο 35%-40%. Αλλά τα συμβάντα στη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι το 2014 ήρθαν να ενισχύσουν την κουρδική εθνική ταυτότητα σηματοδοτώντας μια μεγάλη αλλαγή. Αυτοί που ψήφισαν το HDP δεν εγκατέλειψαν το συντηρητισμό τους. Συνέχισαν να ασκούν κριτική στο PKK, αλλά δεν εγκαταλείπουν την κουρδική τους ταυτότητα. Κι ο Αγιρντίρ αναμένει ένα ποσοστό 70% των Κούρδων να ψηφίσουν «ΟΧΙ», κι ένα 30% να πάνε στο στρατόπεδο του «ΝΑΙ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ