Αισιόδοξα σενάρια διακινεί τις τελευταίες ώρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ολοκληρώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς και από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως υπήρξε πρόοδος. Τα ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι δύο-τρία και θα έχουν διευθετηθεί μέσα σε 24 ώρες, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Το κυβερνητικό κλιμάκιο επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα και οι επόμενες συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιασκέψεων.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ: Η διαδικασία ίσως ολοκληρωθεί σήμερα
Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος σε ερώτηση για το αν υπάρχει ελάχιστη σύγκλιση: η διαδικασία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σύντομα, μάλλον σήμερα. Ελάχιστες διαφορές αυτή τη στιγμή, παρά ελάχιστη σύγκλιση. Σε ερώτηση για το αν τα εργασιακά παραμένουν πρόβλημα η απάντηση ήταν «όχι».
Κομισιόν: Υπήρξε πρόοδος, αλλά εκκρεμούν εργασιακά και ενέργεια
Πηγές από την Κομισιόν αναφέρουν πως υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν έχει οριστεί προς το παρόν ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από απόσταση, ενώ τονίζουν πως υπάρχουν θέματα που εκκρεμούν και είναι τα εργασιακά και η ενέργεια.
Η επιστολή Τσίπρα και το αγκάθι στα εργασιακά
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, με τον Αλέξη Τσίπρα να κινεί τα νήματα από τη Ρώμη όπου και βρίσκεται με αφορμή την επετειακή Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Αλλωστε, κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο iefimerida.gr δεν κρύβουν ότι ο στόχος της Αθήνας είναι να πιέσει για πολιτικές αποφάσεις λέγοντας χαρακτηριστικά «φίλος ο συμβολισμός, φίλτατη η πολιτική ουσία». Εξ’ αυτού του λόγου η κυβέρνηση επιδιώκει και τη ρητή αναφορά στην ανάγκη υπεράσπισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απομακρύνοντας έτσι το κλίμα που καλλιεργήθηκε αναφορικά με τα περί απειλής για βέτο στην Διακήρυξη των 27 για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ.
Για πρόοδο αλλά και αγκάθια μιλούν οι Θεσμοί
Ευρωπαϊκές πηγές, με δεδομένες τις μεγάλες διαφορές κυρίως στα εργασιακά και στις συντάξεις, ανέφεραν ότι το ζητούμενο, ρεαλιστικά, ήταν ένα μίνιμουμ συμφωνίας, που θα επιτρέπει την επάνοδο στην Αθήνα των ξένων τεχνοκρατών, την ίδια ώρα που στην Αθήνα παρατηρητές, με μεγάλη εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τόνιζαν ότι θα ήταν σαφής ένδειξη προόδου η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων την επόμενη εβδομάδα. Πάντως για την ώρα οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με τηλεδιασκέψεις.
ESM: Σημειώθηκε κάποια πρόοδος -Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν
Την άποψη ότι σημειώθηκε «κάποια» πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς, εξέφρασε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Η δήλωση του εκπροσώπου είναι η εξής:
«Κάποια προοδος σημειώθηκε στο γύρο των διαπραγματεύσεων αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών από τις έδρες τους με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση».
Παπαδημητρίου: Εντός του Απριλίου θα κλείσει η συμφωνία
Ο υπουργός Οικονομίας τονίζει ότι «είναι κυρίαρχη η προσδοκία πώς θα ξεπεραστούν τελικά τα εμπόδια, θα κλείσει η συμφωνία μέσα στον Απρίλιο και θα ανοίξει ο δρόμος για να απελευθερωθεί το ισχυρό παραγωγικό και ανθρώπινο δυναμικό της χώρας στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό υπαγορεύει το κοινό συμφέρον Ελλάδας και ΕΕ. Οποιαδήποτε άλλη αρνητική εξέλιξη θα πυροδοτήσει το συστημικό κίνδυνο που υποβόσκει σήμερα στην Ευρωζώνη μετά το Brexit, τους πολιτικούς κλυδωνισμούς και την αβεβαιότητα της πολιτικής Τραμπ, με καταστροφικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη και τη διεθνή οικονομία».Ερωτηθείς αν πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμβιβασμό, παρά το σημαντικό πολιτικό κόστος, ο κ.Παπαδημητρίου υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει μία αμοιβαία υποχώρηση στα εργασιακά και αλλού. Αντίθετα με το 2015, σφυρηλατεί ευρύτερες συμμαχίες για να το πετύχει. Οι προσεγγίσεις που εμφανίζονται στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία για την ανάγκη πολιτικών που προτάσσουν την ανάπτυξη αποτελούν ενθαρρυντικό μήνυμα.