Οι Αρχές της Βρετανίας αποκάλυψαν την Πέμπτη, το όνομα του τρομοκράτησε που σκόρπισε τον θάνατο στο Λονδίνο. Ωστόσο το «Καλίντ Μασούντ» ήταν απλώς ψευδώνυμο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν είναι το πραγματικό του δράστη, αλλά ένα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος για να ξεγελά και να μπερδεύει τις αρχές. Αλλωστε είχε πολλά ψευδώνυμα και ψεύτικα ονόματα, για αυτό και έφτασαν οι άνθρωποι της Αστυνομίας στο συμπέρασμα ότι δεν είναι το πραγματικό του όνομα αυτό.
Μάλιστα, ξεκαθαρίστηκε ότι μπορεί να εργαζόταν ως δάσκαλος αγγλικών ο δράστης, αλλά ποτέ δεν δούλεψε σε σχολεία της Βρετανίας.
Ο δράστης που έπεσε νεκρός ήταν παντρεμένος με την 39χρονη Ρόχεϊ Χιντάρα.
Νωρίτερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, από το βήμα της βρετανικής βουλής είχε πει πως ο τρομοκράτης είχε γεννηθεί στη Βρετανία, ήταν πολίτης της χώρας και ότι είχε ερευνηθεί από την ΜΙ5 για εξτρεμιστική δράστη.
Οπως αναφέρει ο Guardian, ο Μασούντ ήταν γνωστός στις αρχές από προηγούμενες καταδίκες του για επιθέσεις, διατάραξη της δημόσιας τάξης και οπλοκατοχή, όχι όμως για τρομοκρατική δράση. Μάλιστα είχε αρκετά ψευδώνυμα.
Ο Μασούντ ήταν παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών, δάσκαλος αγγλικών και έκανε bodybuilding, όπως αναφέρει το Sky News.
Η πρώτη καταδίκη του ήταν τον Νοέμβριο του 1983 για ποινικό αδίκημα και η τελευταία τον Δεκέμβριο του 2003 γιατί είχε στην κατοχή του ένα μαχαίρι.
Ο Μασούντ γεννήθηκε 25/12/1964, στο Κεντ αλλά ζούσε το περισσότερο μέρος της ζωής του στο West Midlands.
Σύμφωνα με την Scotland Yard ο Μασούντ δεν ήταν στόχος κάποιας τρέχουσας έρευνας για τρομοκρατία.
Η ανακοίνωση
Περιφερειακή φιγούρα
Όπως ανέφερε νωρίτερα o Guardian, ο μακελάρης δεν ήταν μεταξύ των 3.000 Βρετανών που βρίσκονται στη λίστα της MI5 και θεωρούνται ως δυνητικά ικανοί να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες.
Άλλωστε, όπως είπε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο Κοινοβούλιο σήμερα, ο δράστης είχε μπει κάποια στιγμή παλαιότερα στο «μικροσκόπιο» των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά μόνο ως «περιφερειακή φιγούρα» (δηλαδή εθεωρείτο άτομο μη υψηλής επικινδυνότητας).
Περίπου 3.000 Βρετανοί, κυρίως ισλαμιστές, παρακολουθούνται γιατί η αστυνομία υποπτεύεται ότι μπορεί να προβούν σε τρομοκρατική επίθεση. Από αυτούς, οι 500 αποτελούν αντικείμενο ενεργών ερευνών και μόνο ένας περιορισμένος αριθμός αυτών καθίστανται στόχοι φυσικής επιτήρησης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Guardian, «ο μακελάρης δεν ήταν ένας από αυτούς. Δεν ήταν καν στους 3.000»...