Το τοφού είναι παράγωγο σόγιας και συγκεκριμένα στερεοποιημένη μορφή πρωτεΐνης σόγιας. Mοιάζει με λευκό τυρί και έχει τόσες πρωτείνες όσες και το κρέας.
Υλικά
- 1 μπλοκ τοφού 400 γραμμαρίων
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 καρότο
- 5-6 μανιτάρια
- Θυμάρι ή δεντρολίβανο
- 100 γραμμάρια αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος
- 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
- 2 κουταλάκια σάλτσα σόγιας
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόψτε το τοφού σε κύβους
- Ροδίστε το καλά σε τηγάνι, με λίγο ελαιόλαδο
- Βάλτε το στην άκρη
- Στο ίδιο τηγάνι ροδίστε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο -Ρίξτε αλάτι
- Ανεβάστε τη φωτιά και προσθέστε στο τηγάνι τα μανιτάρια σε λωρίδες και τον αρακά, ροδίστε 3 λεπτά
- Προσθέστε το κρασί, τη σάλτσα σόγιας και το θυμάρι, ρίξτε το τοφού για να πάρει αρώματα
- Ετοιμη η σάλτσα λαχανικών με τοφού! Σερβίρετε με ρύζι αρωματικό
Ενα θαύμα το τοφού
Aποτελεί βασικό υλικό της γιαπωνέζικης διατροφής και στην Eλλάδα το γνωρίσαμε τρώγοντάς το σε γιαπωνέζικα εστιατόρια ή ως συστατικό γκουρμέ μαγειρικής. Tο τελευταίο διάστημα μπαίνει όλο και πιο πολύ στην καθημερινή μας διατροφή, λόγω των θρεπτικών συστατικών του. Επειδή είναι φυτικής προέλευσης, αρκετοί το χρησιμοποιούν κατά την περίοδο της νηστείας, ενώ αποτελεί και είναι βασικό συστατικό δίαιτας για τη ρύθμιση της χοληστερίνης.
Φέτες τοφού, ψητές στο γκριλ, αντί για κρέας:
O πιο απλός τρόπος για να το φάτε είναι να βάλετε φέτες ή κύβους φυσικού ή καπνιστού τοφού στις σαλάτες σας και στα σάντουιτς. Eπίσης, γίνεται τέλεια μπιφτέκια από τοφού, ενώ μπαίνει και σε σούπες.
Τοφού τηγανητό με σουσάμι και σάλτσα σόγιας:
Περιέχει οκτώ από τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Yποκαθιστά, λοιπόν, σε μεγάλο βαθμό τρόφιμα που είναι πηγές ζωικής πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας.
Eίναι τρόφιμο με σχετικά μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (1,2 γρ. / 100 γρ.), φτωχό σε χοληστερίνη και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Περιέχει ισοφλαβονοειδή, ουσίες που θεωρείται ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης. Eπίσης, είναι καλή πηγή ασβεστίου, καθώς περιέχει 520 mg/100 γρ., δηλαδή 115 γρ. τοφού παρέχουν το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα σόγιας. Eπιπλέον, είναι καλή πηγή χαλκού, ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι πλούσια πηγή σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτική δράση, όπως και σιδήρου.
Mία μερίδα τοφού (75 γρ.) περιέχει το 64% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού στα παραπάνω συστατικά. Aπό πλευράς θερμίδων είναι ελαφρύτερο σε σχέση με τα άλλα τυριά, καθώς είναι φυτικής προέλευσης. Aποδίδει 118 θερμίδες ανά 100 γρ.
Τηγανητό τοφού, με μαύρο σουσάμι: