Την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινωνικού πυλώνα στην Ευρώπη υποστηρίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.
Στην τοποθέτησή του αυτή αναφέρεται ενόψει της επετειακής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στην ιταλική πρωτεύουσα. Ο Αυστριακός καγκελάριος σημειώνει πως μόνον μία κοινωνική Ευρώπη μπορεί να είναι αλληλέγγυα Ευρώπη, σημειώνοντας πως αυτή η υποστήριξη σε μία κοινωνική Ευρώπη θα προστεθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης, στην οποία θα υπογραμμίζονται σαφώς οι επιτυχίες της Ενωσης στην οικονομία και στον πολιτισμό, όπως επίσης οι κοινές αξίες, ενώ επιπλέον θα καταγράφεται ότι πρέπει να υπάρξει μία διαδικασία περαιτέρω εξέλιξης, που θα καθιστά δυνατή μία ταχύτερη προώθηση σε συγκεκριμένες πολιτικές.
Παράλληλα παραπέμπει και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου, όπως σημειώνει θα συζητηθούν οι κοινωνικοί πυλώνες της Ευρώπης, μία προσέγγιση που φέρει τη σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη, με την οποία συνδέονται τα φαινόμενα της ευημερίας και τα θεμέλια των αξιών, ωστόσο προκύπτει το ερώτημα για ποια ισχυρή Ευρώπη γίνεται λόγος, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξαν πολλές συζητήσεις για απορρύθμιση, για ανταγωνιστικότητα και αποτελεσματικότητα της εσωτερικής αγοράς. «Ξεχάσαμε όμως ότι η Ευρώπη δεν αποτελείται από ισολογισμούς, αλλά από ανθρώπους. Αυτό πρέπει να το αναπληρώσουμε. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν κοινωνικό πυλώνα στην Ευρώπη, με τον οποίο θα προχωρήσουμε όλοι μαζί προς τα επάνω, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας. Αυτό δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Αλλά τα βήματα πρέπει να γίνουν τώρα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Κερν.
Τέλος, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο Κρίστιαν Κερν τονίζει πως υπάρχουν δύο μεγάλα βασικά ευρωπαϊκά προβλήματα: Το πρώτο είναι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, με την οποία, όπως σημειώνει, καθιερώθηκε μεν το κοινό νόμισμα, αλλά δεν υπάρχει μία κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός πως «το αργότερο μετά την τελευταία διεύρυνση, θα έπρεπε να είχε γίνει η προσαρμογή των μηχανισμών αποφάσεων. Με την ελάττωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, το ισχύον σύνταγμα οδηγεί πολύ συχνά σε στασιμότητα». Σημειώνεται πως η επικείμενη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στη Ρώμη, πραγματοποιείται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από την υπογραφή των αποκαλούμενων Συνθηκών της Ρώμης στις 25 Μαρτίου 1957, που θεωρούνται ως θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.