Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της ΔΕΗ στις Βρυξέλλες - iefimerida.gr

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της ΔΕΗ στις Βρυξέλλες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κρίσιμες για το μέλλον της ΔΕΗ είναι οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι θέτουν μετ' επιτάσεως το θέμα πώλησης μονάδων της Επιχείρησης.

Οι εναλλατικές προτάσεις που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση δεν πείθουν τους θεσμούς, που θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελεύθερωσης της αγοράς ενέργειας είναι η πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων.

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται απέναντι σε ισχυρές πιέσεις- άλλωστε τα ενεργειακά αποτελούν και το ένα από τα αγκάθια που μπλοκάρουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης- καθώς οι δανειστές έχουν φύγει από τη συζήτηση για την πορεία εφαρμογής των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Η κυβέρνηση φαίνεται στο ζήτημα αυτό να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια αδιέξοδη στρατηγική, οι συνέπειες της οποίας θα βαρύνουν τη ΔΕΗ και την πορεία της στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Μπορεί επισήμως να μην καταγράφεται η απαίτηση των εκπροσώπων των θεσμών για την πώληση των μονάδων ωστόσο οι εξελίξεις φαίνεται να είναι πλέον δρομολογημένες με χρονικό ορόσημο τον Ιούνιο, όπου θα γίνει η αποτίμηση των αποτελεσμάτων του μηχανισμού δημοπρασιών ΝΟΜΕ ωστόσο οι θεσμοί φαίνεται ότι θέλουν δεσμεύσεις για να προχωρήσει ο σχεδιασμός.

Σε κάθε περίπτωση η συνολική διαπραγμάτευση σχετίζεται και με τη μεταφορά του 17% της επιχείρησης στο υπερταμείο, ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για να αποφευχθεί η άμεση πώληση του ποσοστού από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το σχέδιο ενεργειακής πολιτικής

Στο μεταξύ το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα παρουσίασε ο κ. Σταθάκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου Berlin Energy Transition Dialogue 2017, που διοργανώνει η Γερμανική κυβέρνηση. Το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός περιλαμβάνει 6 κεντρικούς πυλώνες, που αφορούν:

  • Την ολοκλήρωση ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου, εντός του οποίου θα επιτευχθεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ
  • Την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας «κλειδί» για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
  • Την εισαγωγή τεχνολογιών φιλικών για το περιβάλλον στη λιγνιτική παραγωγή
  • Τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ειδικά στον κτιριακό τομέα
  • Τη δημιουργία ευκαιριών για την συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων στην αγορά ενέργειας, μέσω του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς
  • Την αξιοποίηση της δυναμικής των μη διασυνδεδεμένων νησιών, για την εισαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των ΑΠΕ

Ειδικά για τον τελευταίο πυλώνα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου που αφορά στα νησιά, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία «Ενεργειακά νησιά» θα δρομολογηθεί επί προεδρίας της Μάλτας, με το πρώτο φόρουμ να πραγματοποιείται στην Κρήτη τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δεη ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ Σταθάκης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ