Μεγάλες βρετανικές τράπεζες διαχειρίστηκαν σχεδόν 740 εκατομμύρια δολάρια από μια μεγάλη επιχείρηση ξεπλύματος χρήματος Ρώσων εγκληματιών με διασυνδέσεις στη ρωσική κυβέρνηση και τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
H Royal Bank of Scotland, η Lloyds, η HSBC και η Barclays περιλαμβάνονται στις 17 τράπεζες που έχουν την έδρα τους ή υποκαταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ερευνώνται για το τι γνώριζαν για το διεθνές κύκλωμα και γιατί δεν απέρριψαν ύποπτες μεταφορές χρημάτων, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα λέει ότι από έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση της προκύπτει ότι τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια βγήκαν από τη Ρωσία μεταξύ του 2010 και του 2014, αλλά ενδέχεται ο πραγματικός αριθμός να φθάνει τα 80 δισ ευρώ -ποσά που «προφανώς είτε εκλάπησαν ή έχουν εγκληματική προέλευση», όπως είπε ανώτερος αξιωματούχος που μετέχει στην έρευνα.
Η RBS και η HSBC είναι δύο από τις βρετανικές τράπεζες που ερευνώνται
Οι ερευνητές προσπαθούν να εξακριβώσουν την ταυτότητα ορισμένων απ’ τους διαθέτοντες πολιτική επιρροή πλούσιους Ρώσους που βρίσκονται πίσω απ την επιχείρηση «Παγκόσμιο Πλυντήριο», όπως είναι γνωστή. Εκτιμούν ότι ενέχονται κάπου 500 άτομα στην οργάνωση, η οποία περιλαμβάνει ολιγάρχες, μοσχοβίτες τραπεζίτες και άτομα που εργάζονται για την FSB, τη διάδοχο της KGB, ή συνδέονται μαζί της.
Ο Ιγκόρ Πούτιν, ξάδελφος του Ρώσου προέδρου, μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο μιας τράπεζας στη Μόσχα, στην οποία εντοπίστηκαν λογαριασμοί που ενεπλάκησαν στην απάτη.
Σημαίνοντα ρόλο στο εκτεταμένο αυτό δίκτυο ξεπλύματος χρήματος έπαιξαν και εταιρείες που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία. Ωστόσο, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των εταιρειών που ενέχονται στην υπόθεση παραμένουν «αόρατοι», λόγω της ανωνυμίας που παρέχει η αμφιλεγόμενη υπεράκτια νομοθεσία.
Τα τραπεζικά ντοκουμέντα της επιχείρησης «Παγκόσμιο Πλυντήριο» παρέδωσαν πηγές, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, στο OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project – μια κοινοπραξία ερευνητικών ΜΜΕ, δημοσιογράφων και κέντρων που δρουν στην ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και την Κεντρική Αμερική) και τη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta.
Τα ντοκουμέντα αυτά περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για περίπου 70.000 τραπεζικές συναλλαγές, εκ των οποίων οι 1.920 έγιναν μέσω βρετανικών και οι 373 μέσω αμερικανικών τραπεζών.
Τα στοιχεία αυτά είναι μέρος των αποδείξεων που συνέλεξε μια τριετής έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος υπό τις αστυνομικές αρχές στη Λετονία και τη Μολδαβία.
Οι επιθεωρητές αποκάλυψαν μια συνωμοσία που περιλάμβανε την αποστολή δισεκατομμυρίων δολαρίων από υπόπτους για εγκληματική δράση στη Ρωσία μέσω λογαριασμών σε τράπεζες διαβόητες για την έκθεσή τους σε απάτες ξεπλύματος χρήματος στη Λετονία και τη Μολδαβία.
Τα ίχνη οδήγησαν τους επιθεωρητές σε 96 χώρες και σ’ ένα δίκτυο εταιρειών ανώνυμων ιδιοκτητών, οι περισσότερες απ’ τις οποίες είναι καταχωρημένες στο Companies House στο Λονδίνο. Οι περισσότερες απ’ τις 21 βασικές εταιρείες που ερευνώνται έχουν διαλυθεί.