Νέο πογκρόμ συλλήψεων στην Τουρκία: Πάνω από 2.000 στη φυλακή σε μια εβδομάδα - iefimerida.gr

Νέο πογκρόμ συλλήψεων στην Τουρκία: Πάνω από 2.000 στη φυλακή σε μια εβδομάδα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα πάνω από 2.000 ανθρώπους με την υποψήφια ότι είχαν επαφές με «εξτρεμιστές», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα.

Σχεδόν οι μισοί απ’ τους συλληφθέντες κατηγορούνται ότι είχαν διασυνδέσεις με το PKK, περίπου 1.000 ότι είναι μέλη του δικτύου του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοι 70 ότι σχετίζονται με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», ενώ 28 ότι ανήκουν σε «αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκίασυνελήφθησαν πάνω από 40.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από 100.000 αποτάχθηκαν απ’ τις ένοπλες δυνάμεις ή απολύθηκαν απ’ το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Από το κύμα διώξεων δεν γλίτωσε ούτε η επιστημονική κοινότητα: πάνω από 100 επιστήμονες έχασαν τις θέσεις τους.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον Γκιουλέν ενορχηστρωτή της απόπειρας ανατροπής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών Μπρούνο Καλ δήλωσε στο Spiegel ότι δεν πείστηκε απ’ τις αιτιάσεις της Άγκυρας. Τα σχόλιά του προκάλεσαν οργή στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία κατηγόρησε το Βερολίνο ότι υποστήριξε το πραξικόπημα κι ότι προστατεύει τους γκιουλενιστές γιατί είναι χρήσιμο όργανο κατά της Τουρκίας.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι διώξεις εναντίον χιλιάδων Κούρδων πολιτικών στην Τουρκία εμποδίζουν την προεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης κατά της εισαγωγής του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης που θα καταστήσει «ισόβιο σουλτάνο» τον Ερντογάν.

Turkish gov't cracks down on pro-Kurdish democratic opposition ahead of vote on consolidating President powers @HRW https://t.co/v8IbQLNpJl pic.twitter.com/FBOcaovSII

Οι συλλήψεις πολιτικών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP τους εμποδίζει να οργανώσουν την εκστρατεία τους ενόψει του δημοψηφίσματος, υπογραμμίζει σε νέα έκθεσή της η Human Rights Watch.

Το δημοψήφισμα διεξάγεται μέσα σ’ ένα «κλίμα καταπίεσης» ενώ παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία τονίζει η ΜΚΟ.

Κι επισημαίνει ότι παραμένουν φυλακισμένοι 148 δημοσιογράφοι κι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, εκ των οποίων οι περισσότεροι οδηγήθηκαν στη φυλακή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά δεν τους έχουν απαγγελθεί ακόμη επισήμως κατηγορίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ