Μονοπωλιακό καθεστώς στις υπηρεσίες εξόφλησης λογαριασμών υπέρ τρίτων δημιουργεί φωτογραφική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, δίνει τη δυνατότητα μόνο σε μια εταιρεία, εν προκειμένω στη Viva Wallet, να καρπώνεται τα οφέλη από τα εκατομμύρια πληρωμών που κάνουν οι πολίτες σε ΔΕΚΟ, τηλεφωνία κ.α.
Σύμφωνα με τον νόμο 4446/2016 για πληρωμές με κάρτες και μετρητά, οι δικαιούχοι των πληρωμών- δηλαδή οι τελικοί αποδέκτες του αντίτιμου των εισπράξεων- είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλονται αποκλειστικά με νόμιμα αδειοδοτημένους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών. Αυτό απαγορεύεται ρητά να γίνεται από πρόσωπα που δεν είναι νομίμως αδειοδοτημένοι.
Σήμερα στην Ελλάδα νόμιμα αδειοδοτημένος Πάροχος είναι η Viva Wallet γνωστή ως «ηλεκτρονικό πορτοφόλι». Ετσι, με την εφαρμογή του νόμου η είσπραξη λογαριασμών ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, ενέργειας κ.α. θα μπορούν να γίνονται είτε στις ίδιες τις εταιρείες αλλά για λογαριασμό τους η πληρωμή θα μπορεί να γίνεται αποκλειστικά από τις τράπεζες, που δεν εντάσσονται στο καθεστώς των αδειοδοτημένων ή από «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» που αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο το Viva Wallet.
Το γεγονός ότι η VIVA αποτελεί σήμερα στην Ελλάδα τον μοναδικό πάροχο είσπραξης πληρωμών έναντι τρίτων-σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται από το Ν. 4446/2016 - επιβεβαιώνει και η ίδια η εταιρεία «διαφημίζοντας» μάλιστα αυτή τη δυνατότητα που της παρέχει ο νόμος με επιστολή της προς δυνητικούς πελάτες.
Στο έγγραφο που παρουσιάζει το iefimerida.gr, η Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες απευθύνεται μεν σε παραγωγούς θεαμάτων για συνεργασία στη διάθεση εισιτηρίων, παραδέχεται ότι σήμερα στην Ελλάδα αποτελεί τον μοναδικό πάροχο είσπραξης πληρωμών υπέρ τρίτων.
Το μονοπωλιακό καθεστώς που δημιουργείται στην αγορά θα πλήξει χιλιάδες επαγγελματίες για τους οποίους η είσπραξη λογαριασμών υπέρ τρίτων αποτελεί ένα σημαντικό έσοδο. Σούπερ μάρκετ, ψιλικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ και άλλες επιχειρήσεις που σήμερα δέχονται πληρωμές έναντι τρίτων με την εφαρμογή της διάταξης χάνουν αυτή τη δυνατότητα και μαζί με αυτή ένα έσοδο για την επιβίωσή τους. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς δεν μπορεί μια διάταξη να αποκλείει να αποκλείει και να δημιουργεί μονοπωλιακό καθεστώς υπέρ μίας εταιρείας.