Στην περιοχή της Ιερουσαλήμ και της Γαλιλαίας, αρχαιολόγοι γράφουν την Ιστορία χάρη σε εκπληκτικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις.
Δεκάδες αντικείμενα βρέθηκαν στην περιοχή των Ιεροσολύμων, όπου σύμφωνα με την παράδοση έζησε ο Ιησούς και παρουσιάστηκαν την Κυριακή, 19 Μαρτίου, από την ισραηλινή υπηρεσία αρχαιοτήτων. Αποτελούν μέρος των πρόσφατων αρχαιολογικών ανακαλύψεων που κάνουν πιό κατανοητή στους ιστορικούς την ζωή κατά την εποχή του Ιησού Χριστού.
Ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν υπάρχουν αγγεία, κουζινικά, κοσμήματα, αποστακτήρια κρασιού, νεκρικές στήλες με εβραϊκές αφιερώσεις καθώς και καρφιά που χρησίμευσαν σε σταυρώσεις, πολύ διαδεδομένες εκείνη την εποχή ως τιμωρία.
«Τώρα μπορούμε να περιγράψουμε με μεγάλη ακρίβεια την καθημερινή ζωή εκείνης της εποχής, τις γεννήσεις, τις διατροφικές συνήθειες, τα ταξίδια ακόμη και τις νεκρώσιμες τελετές», εξήγησε ο Gideon Avni, διευθυντής της ισραηλινής σχολής αρχαιολόγων.
«Κάθε βδομάδα, νέα στοιχεία αποκαλύπτονται και μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε καλύτερα εκείνη την περίοδο», πρόσθεσε.
«Πάνω στις ταφικές πλάκες βρίσκουμε ονόματα προσωπικοτήτων που γνωρίζαμε χάρη στα κείμενα εκείνης της εποχής», δήλωσε ο καθηγητής Avni. Η υπηρεσία του συντηρεί πάνω από 1 εκατομμύρια αντικείμενα που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές και ανακαλύπτει κάθε χρόνο άλλα 40.000 νέα αντικείμενα. «Το ουσιαστικό για εμάς είναι να μπορέσουμε να κατανοήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τρόπο ζωής της εποχής του Ιησού, από την γέννηση ως τον θάνατο», εξήγησε ο αρχαιολόγος.
Η υπηρεσία αρχαιοτήτων παρουσίασε επίσης νομίσματα από την Βυζαντινή εποχή, τα οποία ανακαλύφθηκαν στα ερείπια ενός κτιρίου που χρησίμευε στους χριστιανούς προσκυνητές της εποχής του Βυζαντίου, κοντά στα Ιεροσόλυμα. Πρόκειται για ένα κτίριο εννέα δωματίων, του 4ου ως τον 5ο αιώνα και τα νομίσματα βρέθηκαν σε έναν από τους τοίχους τους σαν να ήθελε ο ιδιοκτήτης τους να τα κρύψει, όπως δήλωσε η αρχαιολόγος Annette Landes-Nagar. «Αυτή η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την εισβολή Περσών, κατά τα τέλη της βυζαντινής περιόδου, η οποία οδήγησε στην εγκατάλειψη του χριστιανικού κτιρίου», σύμφωνα με την Landes-Nagar.
Αυτή η πλάκα ονομάζεται Magdala Stone και πάνω της διακρίνεται η πρώτη αναπαράσταση της Menorah, του εβραϊκού κηροπηγίου με τις επτά υποδοχές: