Οι Εσθονοί θεωρούν πως οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θα πει «υποφέρεις» - iefimerida.gr

Οι Εσθονοί θεωρούν πως οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θα πει «υποφέρεις»

Οι Εσθονοί θεωρούν πως οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θα πει «υποφέρεις»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Οι Ελληνες δεν ξέρουν τι θα πει υποφέρεις», με τη φράση αυτή η εφημερίδα Λε Μοντ τιτλοφορεί ρεπορτάζ της ειδικής απεσταλμένης Κλέρ Γκατινουά στην Εσθονία. Με τα λόγια αυτά ο Εσθονός υπουργός Οικονομικών Γιούργκεν Λίγκι, θέλησε να υπογραμμίσει τη διαφορά νοοτροπίας της χώρας του με την Ελλάδα.

Στην Εσθονία, εξηγεί, δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τις απεργίες και τις διαδηλώσεις του κόσμου στην Ελλάδα, όπου η κατάσταση παραμένει αξιοζήλευτη για τον μέσο Εσθονό. Οι Ελληνες δεν ξέρουν τι θα πεί «υποφέρεις».

Ενα χρόνο μετά την είσοδο της Εσθονίας στην ευρωζώνη, αναφέρει το ρεπορτάζ, στη χώρα κυριαρχεί ένα συναίσθημα απογοήτευσης.

Αυτή η μικρή χώρα με τα υποδειγματικά δημόσια οικονομικά δυσκολεύεται να αποδεχθεί ότι πρέπει να βοηθήσει τη Νότια Ευρώπη.

Οι Εσθονοί δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς οι κανόνες της ευρωζώνης εφαρμόζονται αυστηρά γι'αυτούς που θέλουν να μπουν, αλλά όχι για εκείνους που είναι ήδη μέσα.

Πώς στην περίπτωση της Αθήνας, για παράδειγμα, η διόγκωση των ελλειμμάτων αφέθηκε ανεξέλεγκτη σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα η χώρα να απαιτεί τη στήριξη των 17 συμπεριλαμβανομένης και της Εσθονίας.

Η αλληλεγγύη που δείχνει η Εσθονία, η οποία ήδη συμμετέχει στον EFSF με εγγυήσεις ύψους 2 δις ευρώ, είναι ακόμη δυσκολότερο να κατανοηθεί καθώς οι συγκρίσεις τώρα με το ενιαίο νόμισμα είναι ευκολότερες: ο κατώτατος μισθός στην Εσθονία είναι 278 ευρώ και ο μέσος μισθός κυμαίνεται κάτω από τα 800 ευρώ, όταν ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι στα 863 ευρώ, λέει η Μοντ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ