Αυξάνονται στην Ιταλία οι πρόσφυγες από τη Λιβύη -Κρίσιμη συνάντηση τη Δευτέρα - iefimerida.gr

Αυξάνονται στην Ιταλία οι πρόσφυγες από τη Λιβύη -Κρίσιμη συνάντηση τη Δευτέρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ιταλία θα φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα μια σύνοδο ευρωπαϊκών και βορειοαφρικανικών κρατών σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει πιο σθεναρή υποστήριξη σε μια συμφωνία που σύναψε με τη Λιβύη για την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων, την ώρα που οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων αυξάνονται ραγδαία.

Ο πρωθυπουργός της υποστηριζόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης στην Τρίπολη, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και τους υπουργούς Εσωτερικών οκτώ ευρωπαϊκών κρατών –συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας– την Δευτέρα.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι υπουργοί Εσωτερικών της Αλγερίας και της Τυνησίας θα συμμετάσχουν επίσης στη συνάντηση.

Τον περασμένο μήνα η Ιταλία υποσχέθηκε να προσφέρει χρήματα, εκπαίδευση και εξοπλισμό για να βοηθήσει τις αρχές της Λιβύης να καταπολεμήσουν τα δίκτυα διακινητών, σε μια συμφωνία την οποία υιοθέτησαν οι χώρες μέλη της ΕΕ.

Αλλά η Λιβύη απέχει παρασάγγες από τη σταθερότητα. Δύο κυβερνήσεις μάχονται για την εξουσία –αυτή της Τρίπολης στα δυτικά και αυτή του Τομπρούκ στα ανατολικά– και η χώρα παραμένει στο τέλμα των φατριαστικών συγκρούσεων και της ανομίας.

Οι αρχές στην ανατολική Λιβύη απέρριψαν τη συμφωνία ανάμεσα στη Ρώμη και την Τρίπολη.

«Δεν είμαι τόσο αφελής ώστε να μην αντιλαμβάνομαι την κατάσταση εκεί», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς και να περιμένουμε η χώρα να σταθεροποιηθεί».

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη και η σύνοδος της επόμενης εβδομάδας δεν είναι απλά «λόγια» αλλά στρατηγικές κινήσεις για την διαχείριση των μαζικών μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής φέτος πάνω από 16.000 μετανάστες (+36% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) έχουν διασωθεί στη θάλασσα και έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία αφού οι διακινητές που δρουν με ορμητήριο τη Λιβύη τους στοίβαξαν σε επικίνδυνα πλεούμενα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ιταλία και η ΕΕ υπόσχονται να χρηματοδοτήσουν καταυλισμούς για μετανάστες στο λιβυκό έδαφος, αλλά χρειάζονται τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών για τη διαχείρισή τους. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ όμως δεν θεωρούν ασφαλή τη Λιβύη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

«Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες υπό περιορισμό (στη Λιβύη) κρατούνται πέραν πάσης νόμιμης διαδικασίας και υπό συνθήκες οι οποίες γενικά είναι απάνθρωπες. Υφίστανται υποσιτισμό, εκβιασμούς, βασανιστήρια, σεξουαλική βία και άλλες καταχρήσεις», τόνισαν τέσσερις επικεφαλής οργανώσεων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών σε μια κοινή τους ανακοίνωση τον περασμένο μήνα.

Χθες το αντιπολιτευόμενο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) καταδίκασε τη συμφωνία με τη Λιβύη, αποκαλώντας την «απάτη». Σε μια ανακοίνωσή τους, βουλευτές του M5S σημείωσαν ότι η Λιβύη είναι πολύ επικίνδυνη για τους διπλωμάτες της Ιταλίας, απαιτώντας να κλείσει η ιταλική πρεσβεία στην Τρίπολη.

Την περασμένη εβδομάδα στην Τρίπολη ξέσπασαν σφοδρές μάχες όταν ένοπλες οργανώσεις που πρόσκεινται στον Σάρατζ κατέλαβαν ένα κτιριακό συγκρότημα που κατείχε ένας αντίπαλος ηγέτης, ενώ δυνάμεις στη λεγόμενη Ημισέληνο του Πετρελαίου ενεπλάκησαν σε μάχες για τον έλεγχο δύο σημαντικών πετρελαιοεξαγωγικών λιμένων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πάολο Τζεντιλόνι Ιταλία Λιβύη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ