Facebook και Twitter προσεγγίστηκαν από το κράτος του Πακιστάν με σκοπό να εντοπίσουν τους Πακιστανούς που είναι βλάσφημοι προς την θρησκεία τους.
Το Πακιστάν έχει κάποιους πολύ αυστηρούς νόμους που αφορούν την βλασφημία προς τα θεία, και όποιος επιχειρήσει να προσβάλλει το Ισλάμ ή τον προφήτη μπορεί να καταδικαστεί μέχρι και σε θάνατο.
Ο υπουργός εσωτερικών, Chaudhry Nisar Ali Khan, είπε σε έναν εκπρόσωπο της χώρας που διαμένει στην πρεσβεία του Πακιστάν στο Ουάνισγκτον, ότι έχουν ήδη προσεγγίσει τις δύο μεγάλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης ώστε να συνδράμουν στον εντοπισμό Πακιστανών που έχουν κάνει χρήση προσβλητικού υλικού ενάντια στο Ισλάμ, είτε διαμένουν στην χώρα είτε στο εξωτερικό.
Ο εν λόγω πολιτικός είπε ότι οι αρχές του Πακιστάν έχουν τώρα 11 ανθρώπους προς ανάκριση, οι οποίοι κατηγορούνται με βλασφημία.
Η Facebook δήλωσε ότι εξετάζει κάθε κρατική αίτηση με προσοχή αλλά «προσπαθώντας παράλληλα να προστατέψουμε τα δικαιώματα ιδιωτικής χρήσης των μελών μας»
«Αποκαλύπτουμε πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς μόνο αν κάτι τέτοιο είναι σύμφωνο με τους όρους της υπηρεσίας μας και με την ισχύουσα νομοθεσία. Ενδέχεται να απαιτείται αμοιβαία δικαστική συνθήκη για τέτοια διεθνή αιτήματα και όλα αυτά τα έχουμε συμπεριλάβει αναλυτικά στην έκθεση μας περί κυβερνητικών αιτημάτων», το οποίο αναδημοσιεύεται κάθε χρόνο, ανέφερε η εταιρεία.
Η Facebook συχνά αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με ζητήματα λογοκρισίας που ποικίλουν ανά την κουλτούρα και την χώρα, καθώς η δραστηριότητα της εκτείνεται σε παραπάνω από 100 χώρες. Σε ένα εκτεταμένο μανιφέστο που εξέδωσε τον Φεβρουάριο, ο Μαρκ Ζουκενμπέργκ περιέγραψε μια πιθανή λύση για αυτό το πρόβλημα: «η δημιουργία μιας δημοκρατικής διαδικασίας μεγάλης κλίμακας που θα καθορίζει τα πρότυπα τα οποία οι χρήστες θα οφείλουν να σέβονται και σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη που θα μας βοηθάει να τις επιβάλλουμε».
Κάτω από αυτό το πρίσμα ο Ζούκενμπεργκ είπε ότι θα ζητήσει από όλους τους χρήστες του Facebook να ψηφίσουν τι είδους περιεχόμενο θεωρούν αποδεκτό να βλέπουν στην προσωπική τους σελίδα. Το περιεχόμενο που θα ξεφεύγει από τα επιτρεπόμενα όρια θα εντοπίζεται αυτομάτως από ένα σύστημα τεχνικής νοημοσύνης και θα διαγράφεται δίχως να χρειάζεται να επέμβει κάποιος άνθρωπος.
Η Twitter με την σειρά της αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.