Τριάντα τρεις Σομαλοί πρόσφυγες, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν όταν δέχθηκε πυρά το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αυτό δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της πόλης Χοντέιντα της Υεμένης, την οποία ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούτι.
Οι σοροί των 33 προσφύγων μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της πόλης, όπου επίσης διακομίστηκαν 35 τραυματίες, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος δήλωσε ότι αγνοεί τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η επίθεση.
Τον απολογισμό των 33 νεκρών επιβεβαίωσε ένας αξιωματούχος των λιμενικών αρχών.
Σύμφωνα με αυτόν, το πλοιάριο των προσφύγων μπόρεσε να δέσει στο λιμάνι της Χοντέιντα.
Οι νεκροί και οι τραυματίες επλήγησαν από ελαφρά όπλα, κάτι που αποκλείει το ενδεχόμενο αεροπορικής επίθεσης.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεκάδες ακόμη Σομαλοί, οι οποίοι κατάφεραν να γλιτώσουν, καθώς και τρεις διακινητές από την Υεμένη που έφτασαν στο λιμάνι οδηγήθηκαν στην κεντρική φυλακή της πόλης.
Από την πλευρά του, το πρακτορείο Saba των σιιτών ανταρτών Χούτι μετέδωσε ότι οι πρόσφυγες δέχθηκαν επίθεση από την αεροπορία του αραβικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που υποστηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Το πρακτορείο δεν έδωσε συγκεκριμένο απολογισμό θυμάτων από την επίθεση, ούτε διευκρινίσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε.
Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να φτάσουν ή να φύγουν από την Υεμένη.
Η Υεμένη, παρότι βρίσκεται σε πόλεμο και παρά την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει, συνεχίζει να προσελκύει πρόσφυγες από το Κέρας της Αφρικής.
Πολλοί καταυλισμοί Σομαλών προσφύγων βρίσκονται στη νότια Υεμένη, όμως κανένας στην περιοχή της Χοντέιντα, που βρίσκεται πιο βόρεια.
Οι περιοχές νότια της Χοντέιντα είναι θέατρο βίαιων συγκρούσεων τις τελευταίες 24 ώρες, οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο 32 ανθρώπων, εκ των οποίων δύο άμαχοι, σύμφωνα με στρατιωτικές και νοσοκομειακές πηγές.
Μετά την επέμβαση τον Μάρτιο του 2015 του αραβικού στρατιωτικού συνασπισμού, η σύγκρουση στην Υεμένη έχει προκαλέσει τον θάνατο 7.700 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 42.500, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Αυτή την περίοδο η χώρα αντιμετωπίζει «την χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή του κόσμου» αλλά και «σοβαρό κίνδυνο λιμού», προειδοποιεί ο οργανισμός.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)