Ο Μαρκ Ρούτε είναι ο μεγάλος νικητής στην Ολλανδία, στις εκλογές που θεωρήθηκαν η πρώτη σοβαρή δοκιμασία της Ευρώπης απέναντι στον λαϊκισμό, καθώς ακολουθούν οι σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία.
Το Ολλανδικό πρακτορείο Ειδήσεων ANP δήλωσε ότι η τελική του πρόβλεψη για τα αποτελέσματα, που συνήθως δημοσιεύεται κάποια στιγμή τη βραδιά των εκλογών, είναι απίθανο να είναι διαθέσιμη αργότερα την Πέμπτη ή ακόμα και την Παρασκευή. Αυτό συμβαίνει καθώς μεγάλες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Άμστερνταμ, της Χάγης και της Ουτρέχτης δεν αναμένεται να έχουν τελειώσει με την καταμέτρηση μέχρι τότε.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του ANP Mark Westerhoff, δήλωσε ότι δεν αναμένονται σημαντικές εκλογές. Με καταμετρημένο το 93.3% των ψήφων, το VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε λαμβάνει 33 θέσεις, το PVV λαμβάνει 20 θέσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και οι και οι κεντρώοι δίνουν μάχη για την τρίτη θέση λαμβάνοντας από 19 θέσεις, ενώ το PvdA, το κόμμα του υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπουμ πέφτει στις 9 θέσεις από τις 38 που κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές. Μπροστά του είναι η Πράσινη Αριστερά (GroenLinks) με 14 θέσεις στο κοινοβούλιο.
Προηγουμένως, με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού κέρδιζε το 21,3%, εξασφάλιζε δηλαδή 31-32 έδρες, ενώ ο μεγάλος αντίπαλός του, ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς (PVV) ήταν δεύτερος με 13.1%. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) στην τρίτη θέση με 12,5%, και οι κεντρώοι D66 τέταρτοι με 12%.
Netherlands (75% counted):
PvdA-S&D: 5.6%
CU-ECR: 3.4%
50+-*: 3.2%
PvdD-LEFT: 3.1%
DENK-*: 2.2%
SGP-ECR: 2.2%
FvD-*: 1.7%
VNL-EFDD: 0.4%
Γερό «χαστούκι» έχει φάει το Εργατικό Κόμμα (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ, το οποίο από τις 38 έδρες στις προηγούμενες εκλογές πέφτει στις 10. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, πρόκειται για ιστορικές απώλειες στην ολλανδική πολιτική.
«Εχουμε περάσει σκαμπανεβάσματα τους τελευταίους μήνες. Θα αρχίσουμε από αύριο να χτίζουμε ξανά στην υποστήριξη του κόσμου. Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν εγκαταλείπουμε ποτέ», σχολίασε ο Ντάισελμπλουμ.
Στον αντίποδα, ο μεγαλύτερος νικητής φαίνεται πως είναι η Πράσινη Αριστερά (GroenLinks), που καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη σε σύγκριση με το 2012 και συγκεντρώνει 14 έδρες.
Με το 28,2% των ψήφων οι έδρες
#Nederland seats projection, update 2 [ANP-NOS]:
VVD 32
CDA 20
PVV 19
D66 18
SP 14
GL 14
PvdA 10
CU 6
PvdD 5
50+ 4
SGP 3
DENK 3
FvD 2
#Nederland Tweede Kamer seats projection [NOS]:
VVD 33
CDA 25
D66 18
PVV 18
SP 13
GL 13
PvdA 9
CU 6
PvdD 5
50+ 4
SGP 3
FvD 2
DENK 1
Η εκτίμηση για τον Βίλντερς
Netherlands: CDA (EPP) on second position, Wilders' PVV (ENF) would come 3rd, latest Ipsos analysis says. #TK17 #ExitPoll #DutchElections
Τα ποσοστά των κομμάτων στο 36% της καταμέτρησης
Netherlands (36% counted):
VVD-ALDE: 21.4%
PVV-ENF 13%
CDA-EPP 12.7%
D66-ALDE 11.9%
SP-LEFT 9.5%
GL-G/EFA 9.1%#DutchElections #TK17 pic.twitter.com/n8M0qzYFEA
Η σύγκριση μεταξύ των εδρών που «έδωσε» σε κάθε κόμμα τα exit poll με εκείνες που είχε εξασφαλίσει στις εκλογές του 2012.
H υψηλότερη προσέλευση τα τελευταία 31 χρόνια
Η προσέλευση στις κάλπες έφτασε το 81%, σύμφωνα με τα exit poll, που είναι η υψηλότερη τα τελευταία 31 χρόνια. Μάλιστα, εκλογικά τμήματα στη Χάγη έμειναν ανοιχτά και μετά τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα), που είχε ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν οι κάλπες, καθώς υπήρχαν ουρές ψηφοφόρων έξω από αυτά.
EXIT POLL (#SEATS):
VVD 31
CDA 19
PVV 19
D66 19
GL 16
SP 14
PvdA 9
CU 6
PvdD 5
50+ 4
DENK 3
SGP 3
FvD 2
Βίλντερς: Δεν με ξεφορτώθηκε ο Ρούτε
Σε πανηγυρικό ύφος ήταν η πρώτη αντίδραση του Βίλντερς έπειτα από τα exit poll. «Κερδίσαμε έδρες! ο Ρούτε δεν θα με ξεφορτωθεί», έγραψε στο Twitter ο ακροδεξιός.
Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Ηδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια για την επόμενη ημέρα, σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία.
Το Politico εκτιμά ότι υπάρχουν δύο πιθανότητες για κυβερνητικό συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων. Μία συμφωνία του Ρούτε με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους κεντρώους του D66 και την Πράσινη Αριστερά ή συνεργασία ανάμεσα στους τρεις πρώτους και το Εργατικό Κόμμα. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να κρατήσουν ακόμη και μήνες, προβλέπει ο Guardian. Ο μέσος όρος στην Ολλανδία για αυτή τη διαδικασία είναι τρεις μήνες και το ρεκόρ για αυτές τις συζητήσεις είναι πάνω από 200 ημέρες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με το γράφημα που δημοσίευσε η εφημερίδα NRC, είναι η πρώτη φορά που θα χρειαστούν 4 κόμματα για να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός.
Liveblog: Nog nooit waren vier partijen nodig voor een meerderheid https://t.co/pBZ0i0CPhc pic.twitter.com/CwvJWhmsWo
Επαιξε ρόλο η κρίση με την Τουρκία
Η κρίση που ξέσπασε στις διπλωματικές σχέσεις της Χάγης με την Αγκυρα φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στη νίκη του Ρούτε. Από τους ερωτηθέντες στα exit poll, το 34% εκείνων που απάντησαν ότι ψήφισαν το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού (VVD), δήλωσαν ότι η διπλωματική κόντρα έπαιξε ρόλο στην απόφασή τους. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το 81% εκείνων που επέλεξαν τον Ρούτε το έκαναν για τους χειρισμούς τους στην οικονομία.
«Οι χειρισμοί επέτρεψαν στον Ρούτε να εμφανιστεί ως ηγέτης», σχολίασε ο Αντρέ Κλουβέλ, πολιτικός αναλυτής του Free University του Αμστερνταμ.
«Ενας πολιτικός δεν θα μπορούσε να ζητήσει καλύτερη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές», πρόσθεσε ο Κλουβέλ μιλώντας στον Guardian. «Ο Ρούτε είχε την ευκαιρία να δείξει ότι μπορούσε πραγματικά να διώξει τους Τούρκους και να πει στον Βίλντερς ''Εσύ απλά κάθεσαι εκεί και τουιτάρεις''... Αυτό έδωσε στον Ρούτε την εκλογική νίκη», πρόσθεσε ο πολιτικός αναλυτής.
Ανακούφιση και πανηγυρισμοί στη Γερμανία
Το Βερολίνο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα στις ολλανδικές εκλογές. Ο προσωπάρχης της καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ έγραψε στο Twitter: «Ολλανδία είσαι μια πρωταθλήτρια. Συγχαρητήρια για αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα».
Λίγη ώρα αργότερα, η Καγκελάριος συνεχάρη τηλεφωνικά τον Ρούτε. «Ανυπομονώ για περαιτέρω καλή συνεργασία μας ως φίλοι, γείτονες, Ευρωπαίοι», του είπε.
Ο Μάρτιν Σουλτς από την άλλη έγραψε στον λογαριασμό του: «Ο Γκερτ Βίλντερς δεν μπορούσε να κερδίσει. Είμαι ανακουφισμένος, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη».
«Η πλειονότητα των Ολλανδών ψηφοφόρων απέρριψε τους αντι-ευρωπαϊκούς λαϊκιστές. Αυτό είναι μια καλή είδηση. Σας χρειαζόμαστε ισχυρούς», έγραψε στο Twitter το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Ανάσα» στην Ευρώπη
Τη νίκη του Ρούτε επί του ακροδεξιού αντιπάλου του πανηγύρισαν και άλλοι Ευρωπαίοι. «Μία ψήφος για την Ευρώπη, μία ψήφος κατά των εξτρεμιστών», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Συγχαρητήρια στους Ολλανδούς γιατί σταμάτησαν την άνοδο της ακροδεξιάς», έγραψε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Μαρκ Ερό στο Twitter.