Απορρίπτει τη λογική των απευθείας αναθέσεων έργων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων - iefimerida.gr

Απορρίπτει τη λογική των απευθείας αναθέσεων έργων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων δεν είναι υπέρ της απευθείας ανάθεσης έργων δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής, Γιώργος Καταπόδης στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων.

Συγκεκριμένα ο κ. Καταπόδης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, διευκρίνισε ότι η ανεξάρτητη Αρχή δεν είναι υπέρ των απευθείας αναθέσεων έργων, επισημαίνοντας πάντως, ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, εισήγαγε την ενοποίηση των συμβάσεων και όρισε κανόνες για την ανάθεση και εκτέλεση των έργων.

«Δεν είμαστε υπέρ των απευθείας αναθέσεων. Ως εξαίρεση πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε και όχι να τις επιδιώκουμε. Πάντως, το ποσοστό αιτημάτων που δεν ζητούν τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής έχει πέσει αισθητά τους τελευταίους έξι μήνες. Εμείς δεν θέλουμε να γίνονται απευθείας αναθέσεις. Αν καταφέρναμε να περιορίσουμε το χρόνο, ώστε να ολοκληρώνονται τα έργα εντός ενός λογικού πλαισίου, δεν θα υπήρχε αυτή η ανάγκη», υπογράμμισε.

Ακόμα, ο κ Καταπόδης τόνισε, ότι προτεραιότητα της Αρχής είναι να βελτιωθεί η λειτουργία της αγοράς για να μειωθεί η διαφθορά, ενώ σημείωσε ότι σύμφωνα και με την έκθεση πεπραγμένων του 2015, διαπιστώνεται ότι τόσο στο κλάδο υγείας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα καθαριότητας, όσο και στο τομέα των καυσίμων «δεν λειτουργούν όπως πρέπει τα πράγματα».

Ειδικότερα, για τον «ευαίσθητο τομέα των καυσίμων», διαπίστωσε όπως είπε, ότι περιέργως το 90% των διαγωνισμών κηρύσσονται άγονοι και τόνισε ότι «είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σοβαρά την ανεξάρτητη Αρχή, η οποία είναι ανοιχτή σε προτάσεις των κομμάτων».

Εξι υπουργεία σε έξι μήνες δεν έλαβαν υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής

Ο πρόεδρος της Αρχής σημείωσε ακόμα, ότι το τελευταίο εξάμηνο που υπηρετεί στην ανεξάρτητη Αρχή, εντοπίστηκαν έξι περιπτώσεις υπουργείων που νομοθέτησαν χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη της.

«Είναι ένα λυπηρό φαινόμενο αυτό και πρέπει να αποτρέπεται. Κάνουμε παράσταση και σε εσάς και έχω ζητήσει να δω και τον πρόεδρο της Βουλής για να θέσω το θέμα αυτό. Αν δεν μας ρωτάνε, το μόνο όπλο που έχουμε είναι η δημοσιοποίησή του. Γιατί χρήσιμοι είμαστε, όχι άχρηστοι. Εμείς είμαστε εδώ, αρωγοί της διοίκησης, προστιθέμενη αξία, για να βελτιώνεται το σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις κατατμήσεις έργων, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας κεντρικός φορέας που θα αναλάβει την παρακολούθηση και την αξιολόγηση τους και υπογράμμισε ότι «ακόμα δεν έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε αν ακολουθούνται τα πρότυπα, οι διακηρύξεις ή οι τεχνικές προδιαγραφές».

«Το στρατηγικό μας σχέδιο πάντως, είναι φτάσουμε στο σημείο που αυτά τα ζητήματα θα τα έχουμε λύσει», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ