Κύμα εξόδου απ’ τις ΗΠΑ πυροδότησε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο ύπατο αξίωμα της χώρας, αφού από τις 9 Νοεμβρίου 2016 ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση στη Νέα Ζηλανδία για τη χορήγηση υπηκοότητας αυξήθηκε κατά 70% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Associated Press καταγράφουν επίσης μια αύξηση της τάξης του 18% στους Αμερικανούς που εξασφάλισαν άδεια εργασίας στη Νέα Ζηλανδία καθώς και σε εκείνους που την επισκέφθηκαν.
Το διήμερο μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ ο αριθμός των Αμερικανών που επισκέφθηκε την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών της Νέας Ζηλανδίας για να μάθει τι χρειάζεται για την απόκτηση της υπηκοότητας δεκαπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διήμερο πριν από ένα μήνα.
Βέβαια, ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που ζήτησαν να αποκτήσουν τη νεοζηλανδική υπηκοότητα παραμένει σχετικά μικρός. Η χώρα των 4,8 εκατομμυρίων κατοίκων απέχει περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα απ’ τις ηπειρωτικές ΗΠΑ κι είναι περισσότερο γνωστή για τα μαγευτικά της τοπία, Η κτηνοτροφία παραμένει κεντρικός άξονας της οικονομίας της καθώς αντιστοιχούν περίπου έξι πρόβατα ανά κάτοικο.
Ορισμένοι Αμερικανοί που ζουν στη Νέα Ζηλανδία λένε ότι μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ τους ρωτούν συνέχεια συγγενείς και φίλοι τους πώς μπορούν να μεταναστεύσουν εκεί.
H 33χρονη Αλάνα Ίρβινγκ μετακόμισε απ' το Σαν Φρανσίσκο στη Νέα Ζηλανδία
«Νιώθουν ότι τα πράγματα στην πατρίδα πηγαίνουν σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση απ’ ό,τι ονειρεύονταν αυτοί για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους κι αναζητούν εδώ μια εναλλακτική», είπε η 33χρονη Αλάνα Ίρβινγκ που μετακόμισε πριν από έξι χρόνια απ’ το Σαν Φρανσίσκο και παντρεύτηκε έναν ντόπιο.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί που καταθέτουν αίτηση για απόκτηση της νεοζηλανδικής υπηκοότητας θα πρέπει πρώτα να έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια μόνιμης διαμονής στη χώρα.