Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι φυλακισμένοι στην Ευρώπη μειώνεται, όμως ο υπερπληθυσμός παραμένει πρόβλημα στο ένα τρίτο των ευρωπαϊκών φυλακών, κυρίως στη Γαλλία, επισημαίνει το Συμβούλιο της Ευρώπης σε μελέτη του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Ο αριθμός των προσώπων που κρατούνται στις ευρωπαϊκές φυλακές κατέγραψε μείωση κατά 6,8% ανάμεσα στο 2014 και το 2015» και βρίσκεται γύρω στο 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.
«Στη δυτική Ευρώπη, το επίπεδο της βίας είναι ήδη πολύ χαμηλό. Δεν πιστεύω ότι ο αριθμός των κρατουμένων θα μειωθεί πολύ περισσότερο από το σημερινό επίπεδό του», σχολίασε ο Μαρτσέλο Έμπι, της Σχολής Εγκληματολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Λωζάννης που διηύθυνε τη μελέτη.
Οι χώρες που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά φυλακισμένων βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου, με τη Ρωσία να προηγείται με διαφορά της Λιθουανίας, της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λετονίας και της Τουρκίας.
Αντιθέτως η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Σουηδία είναι οι χώρες που καταφεύγουν λιγότερο στη φυλάκιση.
Η Ουκρανία και η Πολωνία δεν περιελήφθησαν στη μελέτη αυτή, επειδή δεν έχουν διαβιβάσει δεδομένα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο μετέχουν συνολικά 47 χώρες.
Παρά τη μείωση του αριθμού των κρατουμένων, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών υφίσταται σε 15 χώρες, στην πρώτη γραμμή των οποίων είναι η ΠΓΔΜ και ακολουθούν η Ισπανία, η Ουγγαρία,το Βέλγιο, η Αλβανία και η Γαλλία.
Έτσι η Γαλλία είχε το 2015 113,4 φυλακισμένους σε 100 θέσεις φυλακής.
Όσον αφορά τον υπερπληθυσμό, η κατάσταση βελτιώθηκε σε ορισμένες χώρες, αλλά επιδεινώθηκε σε άλλες, με τρόπο ώστε «καμιά πρόοδος δεν πραγματοποιήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», διαπιστώνει σ' αυτή την ετήσια έκθεσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Επισημαίνει μια τάση για μείωση των μικρών ποινών στέρησης της ελευθερίας σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι φυλακισμένοι που εκτίουν ποινές φυλάκισης μικρότερες του ενός έτους αντιπροσωπεύουν το 13,5% του συνόλου, έναντι 15% το 2014.
«Η μείωση του αριθμού των φυλακίσεων στην Ευρώπη είναι μια θετική εξέλιξη. Αυξημένη προσφυγή σε εναλλακτικές κυρώσεις δεν επιφέρει απαραιτήτως αύξηση των ποσοστών της εγκληματικότητας, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην επανένταξη των εγκληματιών και στην επίλυση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των φυλακών», εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.
Στα κράτη που μελετήθηκαν, το μέσο κόστος της φυλάκισης ενός προσώπου για μια ημέρα ανέρχεται σε 52 ευρώ. Στη Γαλλία βρίσκεται στα σχεδόν 103 ευρώ την ημέρα. Όμως η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορές του κόστους ζωής στις διάφορες χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ