Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες λόγω της αβεβαιότητας στην οικονομία που έχει οδηγήσει σε μείωση των καταθέσεων αντανακλά η αύξηση του δανεισμού τους από τον ELA τον Φεβρουάριο κατά 300 εκατ. ευρώ.
Μετά από μείωση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας επί πολλούς μήνες, που είχε ως αποτέλεσμα στα τέλη Ιανουαρίου οι τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους στον ELA κατά 900 εκατ. ευρώ, στα 42,8 δισ. ευρώ από 43,7 δισ. ή κατά 2%.προχώρησαν σε αύξηση του δανεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η έκτακτη χρηματοδότηση, η οποία είναι πιο ακριβή από την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ενισχύθηκε στα 43,1 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου από 42,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου.Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s χαρακτήρισε πιστωτικά αρνητικό το γεγονός της μείωσης των καταθέσεων, η οποία αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που μείωσε την εμπιστοσύνη των καταθετών.
Η μείωση των καταθέσεων στα 119,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου αποτελεί χαμηλό 15ετίας για το σύστημα και υπονομεύει την προσπάθεια των τραπεζών να βελτιώσουν την χρηματοδότησή τους μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, σημειώνει ο οίκος.
Στο μικροσκόπιο του SSM τα «κόκκινα δάνεια»
Στο μεταξύ σειρά επαφών με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, τους επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εκπροσώπους των τραπεζών θα έχει σήμερα η «σιδηρά κυρία» του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι τα «κόκκινα» δάνεια και η πορεία αντιμετώπισής τους από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η δημιουργία νέων προβληματικών δανείων, που προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, το πρώτο δίμηνο του 2017, προκάλεσαν δυσαρέσκεια στους ιθύνοντες του SSM, καθώς εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κάνει βήματα προς τα εμπρός στο μείζονος σημασίας για την πορεία των τραπεζών, ζήτημα.
Η Ντανιέλ Νουί, η οποία θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να θέσει επί τάπητος και το ζήτημα των αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, κάτι που ο SSM θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη.