Όλα της… αξιολόγησης δύσκολα για την κυβέρνηση. Στους «πονοκεφάλους» από τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, ήρθαν να προστεθούν και τα ζητήματα που άπτονται της κυβερνητικής στρατηγικής.
Τα νερά τάραξε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος άνοιξε ευθέως ζήτημα για την ανάγκη η κυβέρνηση να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία κατά την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή. Μιας και όπως είπε, «αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος 2019».
Ο υπουργός διεμήνυσε σε όλους τους τόνους μεν, ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη. Πλην όμως, μέσω αυτής σφυγμομέτρησε τις… προθέσεις των κομμάτων, αφού όλες οι πολιτικές δυνάμεις έσπευσαν να τοποθετηθούν. Ενώ όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες λίγο αργότερα, «πρόκειται για θέματα που τα έχουμε συζητήσει», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως οι ίδιοι δεν αιφνιδιάστηκαν.
Τι θέλει ο Τσίπρας
Με το που έγινε πάντως γνωστή η είδηση στους κόλπους της κυβέρνησης υπήρξε μία σχετική αμηχανία. Κι αυτό, γιατί μόλις πριν πέντε μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές», ξεκόβοντας μια καλή οποιαδήποτε σκέψη για αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση της συμφωνίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, αρμόδιες πηγές δήλωναν στο iefimerida πως «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής. Η μπάλα τώρα είναι στη ΝΔ», ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν τίθεται θέμα να ζητήσουν ψήφο από τους 180. Εξ’ αυτού του λόγου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε να πει πως ο κ. Σκουρλέτης «δεν έθεσε οποιοδήποτε θεσμικό ή νομικό προαπαιτούμενο» και ότι έκανε ένα πολιτικό κάλεσμα προς τη Νέα Δημοκρατία.
Πώς διάβασαν τη δήλωση Σκουρλέτη
Επιχειρώντας ορισμένες φωνές να αποκωδικοποιήσουν τη δήλωση του κ. Σκουρλέτη έκαναν λόγο ακόμα και για έμμεσο άνοιγμα σε εκλογικά σενάρια. Πράγμα όμως που δεν φαίνεται να το συμμερίζονται στην κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν πάντως, επιθυμία στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου είναι να σηκώσουν μόνοι τους τόσο το πολιτικό βάρος και το εσωκομματικό κόστος, καθώς και τα οφέλη που θα φέρει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.