Σχέδιο τεσσάρων σημείων για τη δραστική περικοπή του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα φαίνεται πως επιχειρεί να επιβάλλει η Τρόικα, με έμφαση στο ψαλίδισμα των «ρετιρέ», όπου εξακολουθούν να υπάρχουν.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο Εθνος, η Τρόικα έχει βάλει στο μάτι τις αποδοχές μέσου και υψηλού επιπέδου και ζητά κούρεμα στις κλαδικές συμβάσεις, πιέζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι (ΓΣΕΕ) δεν συμφωνήσουν με τους εργοδότες στην κρίσιμη συνάντηση της Τετάρτης.
Ειδικότερα, τα τέσσερα μέτρα που οι δανειστές μας έχουν διαμηνύσει ότι απαιτούν είναι:
- Καθιέρωση συγκεκριμένου ποσοστού «απόκλισης» των κλαδικών συμβάσεων από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, με στόχο τις συμβάσεις που υπερβαίνουν κατά 40% τις κατώτερες αποδοχές. Στόχος του μέτρου είναι να μειωθεί ο μέσος μισθός στη χώρα. Παράλληλα, ζητείται η επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες προβλέπουν αμοιβές κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
- Πάγωμα για τρία χρόνια όλων των αυξήσεων που προβλέπονται στην εθνική συλλογική σύμβαση (π.χ. 2,5% τον Ιούλιο), και στις κλαδικές συμβάσεις, και πάγωμα των ωριμάνσεων λόγω τριετίας. Σε αυτό το μέτρο έχουν ήδη συμφωνήσει οι εργοδότες. Πρακτικά, δεν θα δοθεί καμία αύξηση στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2015.
- Πλαφόν στο 13ο και 14ο μισθό, ώστε να υπάρχει ένα όριο (κατά πάσα πιθανότητα τα 1500 ευρώ) πάνω από το οποίο θα δίνεται μόνο ένα τμήμα του 13ου και του 14ου μισθού. Στόχος και πάλι είναι οι μέσοι μισθοί, π.χ. της τάξης των 2000 ευρώ, που θα έχουν απώλειες γύρω στα 500 ευρώ.
- Επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία). Οι επικεφαλής της Τρόικα θεωρούν ότι με εφαρμογή της 4ήμερης εργασίας επιτυγχάνεται μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 20%.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Τρόικα έχει θέσει θέμα εμμέσως πλην σαφώς και για μείωση του κατώτερου μισθού ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 751 ευρώ. Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ απορρίπτει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο (για αλλαγές στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) ενώ δεν συναινεί ούτε σε μειώσεις μισθών, επιδομάτων και δώρων.