Ούτε φύλλο δεν κινήθηκε τις 72 ώρες μετά από την αποχώρηση των Θεσμών από την Αθήνα και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη στις ημέρες που ακολουθούν, το Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα είναι μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα.
Όπως αναφέρουν πηγές από το στρατόπεδο των δανειστών, το Σαββατοκύριακο δεν έγινε η παραμικρή επαφή των επικεφαλής με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και η εκτίμηση είναι ότι ο Έλληνας υπουργός θα ρίξει το βάρος των προσπαθειών του λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, επιχειρώντας μια εκ του σύνεγγυς πολιτική διαπραγμάτευση με τους προϊστάμενους των ξένων τεχνοκρατών. Αυτό που αναφέρουν, πάντως, οι ίδιες πηγές είναι ότι η ομάδα του ΔΝΤ δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα αν δεν υπάρχουν απτά δείγματα ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί όσα ζητά η πλευρά των δανειστών, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να συμφωνηθούν τα βήματα μετά από το 2018.
Πέρα από τα εργασιακά, όπου καταγράφεται πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών ειδικά στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, η ελληνική ομάδα επιμένει στη σταδιακή μείωση των συντάξεων προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 1,8 δις ευρώ (1% ΑΕΠ), ενώ οι δανειστές και ειδικά το Ταμείο επιμένουν ότι όλα τα μέτρα πρέπει να είναι στη λογική της εφάπαξ εφαρμογής. Δυσκολίες υπάρχουν και στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του αφορολογήτου, καθώς το νέο ύψος του θα είναι σε συνάρτηση με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, που επιθυμεί να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, ως μέρος των αντίμετρων, ελαφρύνοντας τα βάρη για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Αυτά τα παζάρια γίνονται με φόντο την πρόθεση της Αθήνας να περιορίσει το ύψος των μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, πάντα με βάση τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016, η οποία κατά την ελληνική πλευρά έχει πολλά στοιχεία μόνιμου χαρακτήρα, άρα δεν δικαιολογείται η υπερσυντηρητική προσέγγιση του Ταμείου.