Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Νότια Κορέα drones ικανά να πλήξουν στόχους της Πιονγιάνγκ - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Νότια Κορέα drones ικανά να πλήξουν στόχους της Πιονγιάνγκ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Wikipedia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναπτύσσει στην αεροπορική βάση του Κουνσάν έξω απ’ τη Σεούλ μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη τύπου Gray Eagle, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Βόρεια Κορέα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο ενίσχυσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν μόνιμα στη Νότια Κορέα, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, χωρίς να προσδιορίζεται η ακριβής ημερoμηνία της άφιξης των drones.

Αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων της Σεούλ μιλώντας στο πρακτορείο Yonhap υποστήριξε ότι τα drones αυτά θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές υποδομές της Πιονγιάνγκ βόρεια της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και το κέντρο επιχειρησιακής διοίκησης της Βόρειας Κορέας σε περίπτωση που ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος στη χερσόνησο.

Τα αεροπλάνα αυτά που κατασκευάζει η General Atomics μπορούν να φέρουν τέσσερις πυραύλους αέρος εδάφους τύπου AGM-114 Hellfire ή τέσσερις τηλεκατευθυνόμενες βόμβες GBU-44/B Viper Strike που χρησιμοποιούνται σε πλήγματα ακριβείας. Έχουν αυτονομία πτήσης 36 ωρών σε υψόμετρο έως και 7.600 μέτρα με βεληνεκές 400 χιλιομέτρων.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Νότια Κορέα drones ικανά να πλήξουν στόχους της Πιονγιάνγκ  | iefimerida.gr 0

(Φωτογραφία: General Atomics Aeronautical)

Σύμφωνα με την Washington Post τα drones αυτά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε αποστολές στο Ιράκ κατά στόχων του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους». Ένα Gray Eagle χάθηκε πέρυσι στο Ιράκ κι άλλα τρία συνετρίβησαν στο Αφγανιστάν.

Η είδηση για την ανάπτυξη των drones αυτών έρχονται εν μέσω κλιμακούμενης έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Νότια Κορέα drones ικανά να πλήξουν στόχους της Πιονγιάνγκ  | iefimerida.gr 1
Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Νότια Κορέα drones ικανά να πλήξουν στόχους της Πιονγιάνγκ  | iefimerida.gr 2

Tην περασμένη εβδομάδα άρχισε η ευρείας κλίμακας κοινή στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία “Foal Eagle” των στρατιωτικών δυνάμεων Νότιας Κορέας και ΗΠΑ, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Απριλίου. Σε αντίστοιχη άσκηση πέρυσι είχαν λάβει μέρος 300.000 Νοτιοκορεάτες και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Νότια Κορέα drones ικανά να πλήξουν στόχους της Πιονγιάνγκ  | iefimerida.gr 3

Η Πιονγιάνγκ εκλαμβάνει ως μεγάλη πρόκληση τα γυμνάσια αυτά και την περασμένη Δευτέρα εκτόξευσε σε απάντηση τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Μια μέρα αργότερα οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα -κίνηση που προκαλεί ανησυχίες στην Κίνα και εντάσεις στη Σεούλ.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Νότια Κορέα drones ικανά να πλήξουν στόχους της Πιονγιάνγκ  | iefimerida.gr 4
Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Νότια Κορέα drones ικανά να πλήξουν στόχους της Πιονγιάνγκ  | iefimerida.gr 5

Την Παρασκευή η πολεμική αεροπορία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε τη συμμετοχή πενήντα μαχητικών, περιλαμβανομένων F-15K και FA-50 σε άσκηση κατάρριψης εχθρικών πυραύλων και καταστροφής στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Όμως, πέραν απ’ τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές ετοιμάζονται εντατικά για παν ενδεχόμενο.

Όπως αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο, μονάδα των ειδικών δυνάμεων του στρατού της Νότιας Κορέας εκπαιδεύεται για την «εξουδετέρωση» του Κιμ Γιονγκ Ουν σε μια απ’ τις κατοικίες του καθώς των σημαντικότερων στρατιωτικών και πολιτικών συνεργατών του. Αντίστοιχη μονάδα έχει εκπαιδεύσει και η Πιονγιάνγκ.

(Με φωτογραφίες από Associated Press)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ