Κάθε μέρα που περνάει, ένα ακόμη κατάστημα οδηγείται σε λουκέτο στις λεωφόρους Βουλιαγμένης και Ηλιουπόλεως στη Δάφνη, μια αγορά που άλλοτε έσφυζε από ζωή.
Τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή υπήρχαν εκατοντάδες καταστήματα, κυρίως με είδη ένδυσης, αλλά και μεγάλα καταστήματα καλλυντικών, ειδών κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρικών ειδών. Η εικόνα στην εμπορική αγορά της Δάφνης σήμερα είναι αποκαρδιωτική. Σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ελάχιστα πλέον είναι τα ανοικτά καταστήματα που συναντά κανείς. «Ο τζίρος είναι μηδενικός. Πολλές φορές κλείνουμε το μεσημέρι το μαγαζί χωρίς καν να έχουμε κάνει σεφτέ» δηλώνει στο iefimerida ο Μιχάλης Τσώλης, ιδιοκτήτης καταστήματος με τσάντες και παπούτσια στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Το πρόβλημα παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζουν οι καταστηματάρχες, όμως η οικονομική κρίση και τα «χαράτσια» έδωσαν τη χαριστική βολή, επισημαίνουν.
"Κάποτε ερχόταν εδω κόσμος από τη Βάρκιζα και από τη Γλυφάδα" δηλώνει στο iefimerida ο κ. Χρήστος, καταστηματάρχης στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη Δάφνη
«Οι φόροι μας έχουν γονατίσει»
«Έχω αυτό το κατάστημα 32 χρόνια. Η λεωφόρος Βουλιαγμένης ήταν μια από τις πιο δυναμικές αγορές. Ερχόταν κόσμος εδώ μέχρι και από τη Βάρκιζα, τη Γλυφάδα, την Αργυρούπολη και την Ηλιούπολη. Σήμερα δεν πατάει κανένας πια», τονίζει ο κ. Χρήστος, ιδιοκτήτης καταστήματος με ρούχα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη Δάφνη και προσθέτει: «Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να τρώμε τα λεφτά μας. Ό,τι κερδίσαμε τα πρώτα 25 χρόνια, τα τρώμε τώρα. Το ίδιο κάνουν οι περισσότεροι καταστηματάρχες στην περιοχή. Τρώμε τις αποταμιεύσεις μας.
Οι φόροι μας έχουν γονατίσει. Για να ξαναζωντανέψει ο συγκεκριμένος δρόμος θα πρέπει να βοηθήσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μειώσουν τα ενοίκια και άλλο. Η κρίση έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. Πρέπει το Κράτος να μας βοηθήσει. Εγώ εδώ γύρω μου μετράω ένα, δυο τρία, τέσσερα μαγαζιά κλειστά. Στο επόμενο τετράγωνο μόνο ένα μαγαζί με χρυσαφικά λειτουργεί», καταλήγει ο κ. Χρήστος.
Η χειρότερη κατάσταση στα 6 χρόνια της κρίσης
Όπως δηλώνει στο iefimerida ο δήμαρχος Δάφνης - Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η κατάσταση σήμερα είναι η χειρότερη στα 6 χρόνια της κρίσης. «Εκτιμάμε ότι σήμερα η κρίση πλήττει περισσότερο από το 50% των καταστημάτων στις λεωφόρους Βουλιαγμένης και Ηλιουπόλεως. Οι λόγοι είναι πολλοί. Η δημιουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων προκάλεσε αρχικά μεγάλο πρόβλημα, έπειτα ήρθε η κρίση που ήταν καταλυτική και φυσικά η ανασφάλεια που αισθάνονται οι ιδιοκτήτες μπροστά στα σημερινά οικονομικά δεδομένα», τονίζει ο κ. Σταυριανουδάκης.
Ο δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού υποστηρίζει ότι τα δημοτικά τέλη έχουν μείνει σταθερά από το 2002. «Δεν είχαμε καμία αύξηση, αντιθέτως είχαμε και μια μείωση με τον ενιαίο Δήμο και μετά από το 2010 υποχρεωθήκαμε να κατεβάσουμε τις τιμές που είχαν οι αντίστοιχοι δείκτες του Δήμου Υμηττού ενώ κάναμε και δραστική μείωση στις χρήσεις των κοινοχρήστων χώρων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έτσι ώστε να έρθουν σε επίπεδα που να θεωρούνται λογικές», καταλήγει ο κ. Σταυριανουδάκης.
Ο δήμαρχος Δάφνης - Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη
Ο μόνος που νοίκιασε είναι ο… Σώρρας
Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης όποιο μαγαζί κλείνει το ακίνητο αυτό μετά μένει ξενοίκιαστο για χρόνια, λένε κάτοικοι της περιοχής. Ίδια εικόνα και στη λεωφόρο Ηλιουπόλεως, όπου λειτουργούσαν κυρίως καταστήματα με έπιπλα. «Ο μοναδικός που ήρθε και χρησιμοποίησε ένα μεγάλο ακίνητο που ήταν ξενοίκιαστο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης είναι ο Αρτέμης Σώρρας, που άνοιξε γραφεία του κόμματος του», υποστηρίζει στο iefimerida δημοτικός σύμβουλος της Δάφνης, που μίλησε με καθεστώς ανωνυμίας.
Στα γραφεία του, που βρίσκονται πάνω στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, υπάρχει μια τεράστια πινακίδα όπου αναγράφεται «ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΞΕΧΡΕΩΜΑ – ΕΛΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ». «Η πινακίδα αυτή μοιάζει να καυτηριάζει την κατάσταση που επικρατεί στην εμπορική αγορά της Δάφνης», υποστηρίζει ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος.
Κλείνουν καταστήματα μετά από 35 χρόνια
Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, κοντά στην πλατεία Καλογήρων, ο κ. Μαυρίδης που εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες διατηρεί κατάστημα με είδη ένδυσης, αποφάσισε να κλείσει πλέον το κατάστημα του σε λίγες μέρες. Στην βιτρίνα του μαγαζιού του έβαλε μια μεγάλη πινακίδα που λέει: «Κλείνουμε οριστικά τέλη Μαρτίου».
Ο Μιχάλης Τσώλης, ιδιοκτήτης καταστήματος, υποστηρίζει στο iefimerida πως οι προοπτικές για να ανακάμψει η αγορά είναι πλέον ελάχιστες. «Στο χώρο είμαστε από το 1985. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τα προηγούμενα χρόνια. Η μείωση αγγίζει το 90%, οδηγούμαστε στην καταστροφή. Κάποτε απασχολούσαμε 5 γυναίκες υπαλλήλους μόνιμες και δυο υπαλλήλους part – time. Σύνολο είχαμε 7 υπαλλήλους. Σήμερα είμαι μόνο εγώ και η γυναίκα μου. Είμαστε στην αναμονή για να το κλείσουμε και εμείς. Για αυτό βάλαμε έξω ταμπέλα «Ξεπούλημα». Εμείς είμαστε 35 χρόνια εδώ και κρατάμε την ίδια ποιότητα, πουλάμε καλό δερμάτινο παπούτσι. Ένας που δεν έχει δουλειά, είναι άνεργος, χρωστάει στην Εφορία, δεν μπορεί να το αγοράσει, για αυτό πάει να αγοράσει από τα κινέζικα», καταλήγει.