Μυρωδιές από τη Συρία και το Ιράκ γέμισαν το λιμάνι στης Θεσσαλονίκης με αφορμή το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Οκτώ άνδρες πρόσφυγες από τους καταυλισμούς της Αλεξάνδρειας και της Βόλβης, «φίλεψαν» τους επισκέπτες με παραδοσιακά πιάτα όπως Tawa δηλαδή λαχανικά, Quzi με Tikka όπως το μοσχαρίσιο κρέας αλλά και φαλάφελ και Kubeh.
Πρόκειται για την εκδήλωση «Food uniting People - #With Refugees» που διοργανώθηκε από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Τέσσερις από τους συμμετέχοντες μάγειρες είναι Γεζίντι από το Ιράκ, ενώ οι άλλοι τέσσερις Σύροι.
Ενας από τους πρωταγωνιστές αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης, ο 18χρονος Αχμέτ Ομπέιντ από τη Συρία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι συμμετείχε στη συγκεκριμένη δράση επειδή θέλει να δείξει τον γαστρονομικό πλούτο και την κουλτούρα της χώρας του, αλλά και να ευχαριστήσει τους Έλληνες για τη φιλόξενη στάση που τηρούν απέναντί τους.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο 43χρονος Γεζίντι Χαντίρ Αμπάς από το Ιράκ πατέρας επτά παιδιών, ο οποίος τόνισε πως η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία για να πουν κι αυτοί με τη σειρά τους το δικό τους ευχαριστώ στον ελληνικό λαό.
«Σήμερα κάνουμε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ πιο νόστιμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Βόρεια Ελλάδα Βασίλης Μίγκος.
Συμπλήρωσε δε, ότι, «το σλόγκαν το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση είναι γεύσεις που ενώνουν τον κόσμο, ακριβώς γιατί το φαγητό είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο της παράδοσης του κάθε λαού και είναι αυτό το οποίο μπορεί να μας φέρει κοντά και να μας ενώσει».
Πηγή φωτογραφιών: sooc/thestival