Europol: 5.000 εγκληματικές οργανώσεις δρουν ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Europol: 5.000 εγκληματικές οργανώσεις δρουν ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πάνω από 5.000 είναι οι εγκληματικές ομάδες που δρουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Europol.

Η υπηρεσία επιβολής νόμου αναφέρει πως στην υπάρχουσα λίστα έχουν προστεθεί γύρω στα 17,500 άτομα, τα οποία είναι ύποπτα για συμμετοχή σε εγκληματικές ομάδες. Η λίστα αυτή περιλάμβανε 50.000 ονόματα μέχρι το 2014.

«Έχουμε αποδείξεις ότι η κοινότητα που κινεί την παράνομη διακίνηση μεταναστών έχει εμφανώς διογκωθεί, καθώς οι εγκληματίες βλέπουν νέες ευκαιρίες για γρήγορα χρήματα» ανέφερε ο διευθυντής της Europol, Rob Wainwright.

Η έρευνα που διεξήχθη από τα στελέχη της Europol δείχνει πως οι εγκληματικές συμμορίες έχουν αλλάξει κάποια πράγματα στην λειτουργία τους, καθώς οι περισσότερες από αυτές συμμετέχουν παράλληλα σε πολλά δίκτυα εγκληματικών υποκουλτούρων. Υπολογίζεται επίσης ότι ο αριθμός των ομάδων που βρίσκονται σε ενεργή λειτουργία έχει ξεπεράσει τις 5.000.

Επιπροσθέτως, υπολογίζεται πως οι Ευρωπαϊκές οργανωμένες ομάδες εγκλήματος που λειτουργούν σε ευρεία γεωγραφική κλίμακα, έχουν αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Σημειώνεται επίσης πως η αύξηση αυτή οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην αξιοποίηση της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, το «darknet» προσφέρει πολλές καινούργιες δυνατότητες στους δράστες.

«Πολλές από αυτές τις online αγορές λειτουργούν με άκρως επαγγελματικό τρόπο, παρέχοντας στους πελάτες συνεχή εξυπηρέτηση και λαμβάνοντας σχόλια από τους εκάστοτε αγοραστές», δηλώνει ο Wainwright.

Πολύ επικίνδυνη θεωρείται επίσης η άνοδος των ψηφιακών επιθέσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ένας από τους τρόπους που γίνονται αυτές είναι το λεγόμενο «cryptoware», το οποίο μπορεί και εισβάλλει σε λογισμικά τρίτων, τα μπλοκάρει και τους ζητάει λύτρα για να τα ξεμπλοκάρει.

Ο Wainwright προειδοποιεί πως «οι τεχνολογικές δυνατότητες των οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών προοδεύουν ραγδαία και πως πολύ σύντομα θα γίνουν τόσο προηγμένες που θα μπορούν να κάνουν ανάλογης υφής δράσεις και σε εταιρείες μεγαλύτερου βεληνεκούς, όπως στις τράπεζες».


Ο διευθυντής της Europol συνεχίζει λέγοντας πως «οι μεγάλες εταιρείες τότε θα καλούνται να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τα λύτρα ή όχι: Είναι μια σημαντική και δύσκολη απόφαση καθώς υπάρχουν διάφορες πτυχές του προβλήματος που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε».

Η Europol πιστεύει ότι η άνοδος του darknet φέρνει στην επιφάνεια πολλά ερωτήματα στους νομοθέτες, για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές επιβολής του νόμου θα μπορέσουν να ξεσκεπάσουν εγκληματίες που βρίσκονται σε μια «σκιά».

«Δεν πρέπει να απαγορέψουμε την κρυπτογράφηση αφού είναι μια σημαντικότατη μέθοδος μέσω της οποίας λειτουργεί το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουμε το internet να είναι τόσο ασφαλές όσο είναι και ελεύθερο» τονίζει ο Wainwright.

Κάθε μέρα 1.7 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το darknet, το 57% του οποίου είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε παράνομες δραστηριότητες όλων των ειδών.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Julian King, o τελευταίος επίτροπος του Ηνωμένου Βασιλείου είπε πως η Βρετανία θα ήταν πολύ πιο ασφαλής αν συνέχιζε να συνεργάζεται στενά με την Europol μετά το Brexit.

«Δεν σας κρύβω την πεποίθηση μου ότι και η Μεγάλη Βρετανία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κερδίσουν πολλά αν συνεχίσουν να συνεργάζονται σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια» δήλωσε ο King και συνέχισε προσθέτοντας «αντιμετωπίζουμε κοινές απειλές, οι οποίες δεν θα εξαλειφθούν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει από την Ευρώπη».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ