Επτά κριτήρια για την αξιολόγηση στο Δημόσιο - iefimerida.gr

Επτά κριτήρια για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

αξιολόγηση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Δημόσιο βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο καθώς το 2012 θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση δομών και προσωπικού με σκοπό τη μείωση του κόστους και την αναμόρφωση των υπηρεσιών. Όπως είναι ήδη γνωστό η αξιολόγηση θα γίνει από στελέχη του κράτους, αλλά και από μέλη της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε.

Το υπουργείο Μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με την Task Force έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο αξιολόγησης των υπηρεσιών, των οργανισμών, αλλά και του προσωπικού, βάσει του οποίου θα μετρηθεί ο προγραμματισμός, η δυνατότητα συνεργασίας των υπηρεσιών, καθώς και αποτελεσματικότητα και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Μάλιστα από τον τελικό βαθμό που θα λάβουν οι υπηρεσίες θα κριθεί και το μέλλον τους.
Σύμφωνα με το «Έθνος» η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί βάσει επτά κριτηρίων.

  • Εξυπηρέτηση του κοινού

Η ικανοποίηση των πολιτών από την εξυπηρέτηση που θα έχουν στις διάφορες υπηρεσίες θα πραγματοποιηθεί με ερωτηματολόγια, με την καταγραφή του αριθμού παραπόνων, καθώς με το χρόνο ανταπόκρισης των υπηρεσιών σε αιτήματα του κοινοί.

  • Προσόντα στελεχών

Τα ανώτερα στελέχη της διοικητική ιεραρχίας των οργανισμών θα αξιολογηθούν ως προς την ικανότητα τους να οργανώνουν, να διαχειρίζονται, αλλά και να συντονίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες και το προσωπικό τους.

  • Συντονισμός, χρόνοι, προγραμματισμός

Ο προγραμματισμός βάσει του οποίου διαμορφώνεται η αποστολή των δημόσιων οργανισμών , οι σκοποί, οι στόχοι, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη αυτών, είναι ένα από τα πλέον αδύνατα σημεία της δημόσια διοίκησης στην Ελλάδα. Με την αξιολόγηση θα φανεί ποιες δομές διαθέτουν προγραμματισμό και ποιες όχι.

  • Αξιοποίηση δυνατοτήτων

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο θα κριθούν οι ικανότητες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού είναι η αξιοποίηση των υπαλλήλων όχι μόνο βάσει των αλλά και των ουσιαστικών προσόντων τους. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι μία παράμετρος που απουσιάζει από τη δημόσια διοίκηση.

  • Συντονισμός υπηρεσιών

Στο τραπέζι της αξιολόγησης θα πέσουν και οι κοινές συσκέψεις που πραγματοποιούνται υπηρεσιών – υπουργείων, η συχνότητα, αλλά κυρίως η αποτελεσματικότητα τους. Στόχος των επιτροπών θα είναι να αξιολογήσουν εάν εξυπηρετείται η κεντρική πολιτική με τις διαδικασίες που ακολουθούνται από όλες τις συναρμόδιες δομές

  • Νέες τεχνολογίες

Σε αυτό το κριτήριο θα μετρηθεί η ετοιμότητα των δημόσιων υπηρεσιών σε επίπεδο σχεδιασμού με στόχο να απορροφήσουν κοινοτικά κονδύλια για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, αλλά και πόρους από το ΕΣΠΑ στον τομέα τις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Θα αξιολογηθεί η υπηρεσιακή δομή

  • Κρατικές δομές

Οι επιτροπές θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των οργανωτικών δομών του κράτους. Θα μετρηθεί ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των πολιτικών προκειμένου να αξιολογηθεί ποιες δομές θα διατηρηθούν, ποιες θα καταργηθούν και ποιες θα ιδιωτικοποιηθούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ