Την εκτίμηση πως η σταθερή επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% δεν υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη, εξέφρασε ο Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι για το πόσα χρόνια θα πρέπει να διατηρηθεί αυτός ο στόχος θα αποφασιστεί απο τους δανειστές.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή, Νίκου Χουντή ο ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι «η Κομισιόν και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει επί σειρά ετών στη συνέχεια, χωρίς να υπονομευθεί η οικονομική ανάκαμψη».
Κατά τον ίδιο μάλιστα, ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί «μεσοπρόθεσμα», ενώ παρέπεμψε στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της ακριβούς διάρκειας ισχύος του συγκεκριμένου στόχου.
Η απάντηση Μοσκοβισί
Όπως επισήμανε ο κ. βουλευτής στην ερώτησή του, η Ευρωομάδα της 5ης Δεκεμβρίου 2016 επιβεβαίωσε τις απόψεις που διατύπωσε στις 25 Μαΐου 2016, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί «μεσοπρόθεσμα».
Ο τελικός καθορισμός της ακριβούς διάρκειας του «μεσοπρόθεσμου» στο πλαίσιο των συζητήσεων περί βιωσιμότητας του χρέους επαφίεται στους δανειοδότες.
Με βάση την υπεραπόδοση του δημοσιονομικού στόχου της Ελλάδας για το 2015 και το 2016, καθώς και την ισχυρή δέσμη δημοσιονομικών μέτρων που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, η Επιτροπή και άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που παρακολουθούν την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει επί σειρά ετών στη συνέχεια, χωρίς να υπονομευθεί η οικονομική ανάκαμψη.
Η εν λόγω άποψη τεκμηριώνεται στις πρόσφατες χειμερινές προβλέψεις για το 2017, σύμφωνα με τις οποίες η συνολική ανάπτυξη για το 2016 θα έφθανε το 0,3%, και όπου επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να υπερβεί τον πρωτογενή δημοσιονομικό στόχο του 2016 (0,5% του ΑΕΠ βάσει του ορισμού στο πλαίσιο του προγράμματος) κατά περίπου 1,5% του ΑΕΠ, φθάνοντας σε αυτό το επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος ένα και πλέον έτος νωρίτερα από το προσδοκώμενο.
Λαμβανομένων πλήρως υπόψη της σημαντικής δέσμης δημοσιονομικών μέτρων που θεσπίστηκαν (συμπεριλαμβανομένων σημαντικών μόνιμων παραμετρικών μέτρων στους τομείς του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος ή των συντάξεων μεταξύ άλλων), της ταχύρρυθμης εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 2016, καθώς και του προϋπολογισμού του 2017, η Ελλάδα προβλέπεται να επιτύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 1,75% το 2017.
Αν και υπάρχουν κίνδυνοι δυσμενών εξελίξεων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά θα εξακολουθήσουν να αποφέρουν εξοικονόμηση κατά τα επόμενα έτη και, υποστηριζόμενα από τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις της διοίκησης δημοσίων εσόδων, θα μπορούσαν να συνεπάγονται ευνοϊκότερες εξελίξεις σε σχέση με τις προβλέψεις.